Erişilebilirlik

AfD'den İslam Karşıtı Programa Onay


Son dönemde eyalet seçimlerinde aldığı başarılı sonuçlarla Alman siyasetini alt üst eden Almanya İçin Alternatif Partisi’nin İslam karşıtı parti programı kabul edildi. Dünkü Cumartesi başlayan ve bugün sona eren parti kurultayına katılan toplam 2400 delege neredeyse oy birliği ile ‘İslam Almanya’ya ait değildir’ başlığı altındaki önerileri onayladı.

Minareli cami, ezan ve başörtüsü yasağı

Almanya İçin Alternatif Partisi AfD buna göre 2017’deki federal genel seçimlerde iktidara gelir ya da koalisyon ortağı olursa, camilerin minareli olarak inşatını ve olan minarelerden de ezan okunmasını yasaklayacak. İslam’ın bir siyasi ideoloji olduğunu, Alman anayasası ile bağdaşmadığını, bu yüzden demokrasi ve özgürlük için en büyük tehlikeyi oluşturduğunu savunan AfD, kamu alanlarında çalışanlara ve okullarda başörtüsü yasağı getirmek istiyor.

Sünnet yasağı son anda programdan çıkarıldı

‘Biz Batı'nın İslamlaşmasına karşı isek, İslam'ın Batılılaşmasını da destekleyemeyiz’ denilen programda, İslam’da aydınlanma süreci ve reform çalışmaları ‘Gerçekçi olmayan ve Müslümanlar tarafından istenmeyen bir durum’ olarak tanımlanıyor. İlk program tasarısında sünneti de yasaklamayı hedefleyen parti, Yahudi dernek ve çatı örgütlerinden gelen tepkiler üzerine son anda sünnet yasağını programdan çıkardı.

AfD’nin federal meclis seçimi için siyasi rotasında İslam düşmanlığını yanı sıra, Euro para birimi ve AB karşıtlığı da ilk sıralarda yer alıyor. Avrupa Birliği’ni ‘bürokratik canavar ve anti-demokratik bir kurum’ olarak eleştiren AfD’li siyasetçiler, AB’nin kendini çözerek, daha küçük bir grup halinde ve sadece ekonomik işbirliği amaçlı kurulmasını öneriyor. Almanya İçin Alternatif, Euro’nun geleceğinin ise referandumla oylanmasını öneriyor.

‘Türkler Avrupa’ya ait değil’

Türkiye’nin kültürel ve coğrafi olarak Avrupa’ya ait olmadığını öne süren parti, koalisyon görüşmeleri için diğer partilerin de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini reddetmesini ön koşul olarak tanımlıyor. Geçen yıl 1 milyon sığınmacının Almanya’ya giriş yapması ile kamuoyunda oluşan tepkiyi siyasi olarak kullanan AfD yeni parti programında mülteci kabulünde üst sınır belirlenmesini ve Kanada Modeli’nde olduğu gibi ’sadece vasıflı işçilerin kontrollü göçüne izin verilmesini’ öneriyor. Müslüman göçmenlerin Alman iş piyasasında sorun olduğunu iddia eden AfD programında Asya ülkelerinden vasıflı Hristiyan göçmenlerin Almanya’ya göçünün desteklenmesi de gündeme getiriyor. AfD, ayrıca önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de kendi adayını çıkarma kararı aldı.

Almanya için Alternatif AfD partisinin kurultayının ardından yapılan yorumlarda, siyasi rotasını İslam ve Müslüman göçmen karşıtlığına yönlendiren partinin bundan sonra daha fazla aşırı sağ ve ırkçı kanadın hakimiyeti altına gireceğinden yola çıkılıyor. Berlin’deki iktidar koalisyonunu oluşturan HristiyanDemokrat Parti CDU’nun ve sosyal demokrat SPD’nin oylarındaki düşüş ve buna karşılık AfD’nin oylarındaki artış siyasileri endişelendiriyor. Seçim analistler tarafından oy potansiyeli yüzde 20 olarak görülen AfD’nin yükseliş trendinin geçici bir fenomen mi olduğu yoksa siyasette kalıcı mı olacağını en geç 2017 seçimlerinin göstereceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG