Erişilebilirlik

Af Örgütü'nden Irak Hükümetine Uyarı


Uluslararası Af Örgütü, IŞİD’in kontrolündeki bölgelerden kaçan ancak terörist bağlantılarından şüphelenilen Sünni erkeklerin, Irak hükümet güçleri ve milislerin keyfi gözaltı, işkence ve infazına maruz kaldığını açıkladı.

Örgüt son raporunda Musul operasyonu nedeniyle Iraklı yetkililere, bu tür dehşet verici istismarların yeniden yaşanmaması için gerekli adımların atılması çağrısı yaptı. Raporda, “Yargısız infazların, kaçırılmaların, işkencenin ve keyfi gözaltıların herhangi bir mazereti olamaz” denildi.

Rapor, öldürülen veya kaybolanların yakınlarının yanı sıra, IŞİD’in elinden kaçan 470 kişiyle yapılan mülakatlara dayandırıldı.

Görüşülen Sünniler’in bazıları, duvarları kanlar içindeki terkedilmiş çiftliklerde rehin tutulduklarını; metal boru, kablo ve küreklerle dövüldüklerini, yemek ve su verilmediğini anlattı.

Askerlerin, rehinelerin üstüne bastığı, sigara ve mumla yakıldıkları da kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü, Mayıs ayında Felluce’den kaçan ve aralarında dört çocuğun da olduğu 16 erkeğin, asker ve polis üniforması giyen kişilere teslim oldukları an öldürüldüğünü açıkladı.

Örgüt, Iraklı yetkililerin rapordaki bulgulara henüz yanıt vermediğini, Kürtler'in ise iddiaları reddettiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG