Erişilebilirlik

'Amerika IMF İcra Kurulu'nda Değişiklik İstiyor'


'Amerika IMF İcra Kurulu'nda Değişiklik İstiyor'
'Amerika IMF İcra Kurulu'nda Değişiklik İstiyor'

Amerika, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu’ndaki Batı Avrupalı üyelerin sayısının azaltılmasını istiyor.

Haberlere göre, Obama yönetimi, İcra Kurulu’nda, gelişmekte olan ülkelerin temsilcilerine daha fazla yer verilmesinden yana.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, Batı Avrupa ülkelerinin iki veya üç sandalyeyi terk etmemesi durumunda Amerika’nın İcra Kurulu’nu feshedebileceği yazılı.

24 üyeli IMF İcra Kurulu’nda Batı Avrupalıların dokuz temsilcisi bulunuyor. Bazılarına göre, Batı Avrupa ülkelerinin küresel ekonomideki yerlerini koruyamamasına rağmen Kurul’da bu kadar etkili olması örgütün güvenilirliğini zedeliyor.

Uluslararası Para Fonu’nun Başkanı ve üst düzey yedi yetkilisinden üçü de batı Avrupalı.

Amerika Maliye Bakanı Tim Geihtner, geçen hafta Kongre’de yaptığı konuşmada, IMF’nin “yönetim açısından son derece dengesiz bir yapıya sahip olduğunu” söylemiş ve batı Avrupalıların İcra Kurulunda “orantısız bir şekilde temsil edildiğini” ileri sürmüştü.

Peki İcra Kurulu’nda hangi ülkelere temsil hakkı verilmeli? Washington Post gazetesindeki habere göre, gelişmekte olan bir ekonomi olarak Türkiye’nin İcra Kurulu’na üye vermesi mümkün.

Türkiye’nin yanı sıra Polonya’nın ve bazı Afrika ülkelerinin de kurulda temsil edilebileceğini yazan gazete mevcut üyelerin buna karşı çıkabileceğine de dikkati çekiyor.

Avrupalılar ise, kuruldan çekilmeleri durumunda Amerika’nın veto yetkisinden vazgeçmesi ve IMF başkanının Avrupalı, Dünya Bankası başkanının da Amerikalı olacağı yönündeki düzenlemeye son verilmesi gerektiğini savunuyor.

IMF’nin Yapısı

Uluslararası Para Fonu’nun 187 üyesi IMF Yönetim Kurulu’na bir temsilci gönderebiliyor. Ancak Yönetim Kurulu’nun yetkileri sınırlı ve ender toplanıyorlar. IMF’nın esas yetkisi İcra Kurulu’nda. Washington’da toplanan İcra Kurulu üyeleri hangi ülkelere kredi verileceği; örgütün nasıl idare edileceğini kararlaştırıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra beş ülkeye IMF İcra Kurulu’nda daimi üyelik verildi: Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya. Küresel ekonomi üzerindeki etkileri nedeniyle üç ülke daha İcra Kurulu’nda temsil ediliyor: Rusya, Çin ve Suudi Arabistan. Diğer 16 İcra Kurulu üyeliği için IMF’nin diğer 179 üyesi rekabet ediyor.

Bu arada Washington Post gazetesine göre yılda 248 bin dolar kazanan IMF İcra Kurulu üyelerini bu makamdan vazgeçirmek kolay olmayacak.

XS
SM
MD
LG