Erişilebilirlik

Adana’da Operasyon: Hedef ‘Paralel Yapı’ mı?


Adana'da 9 polis, yasadışı dinleme yaptıkları iddasıyla gözaltına alındı. Soruşturmayı Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye’ye silah taşıdığı iddia edilen TIR’ları durduran kamu görevlilerine yönelik soruşturmayı da başlatan Adana Cumhuriyet Savcısı Ali Doğan yürütüyor

17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sırasında aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmelerinin de yer aldığı çok sayıda yasadışı dinleme kaydı sosyal medya üzerinde kamuoyuyla paylaşılmıştı. Başbakan Erdoğan, yasadışı dinlemeleri emniyet içinde Fethullah Gülen cemaatine mensup kişilerin gerçekleştirdiğini iddia etmiş ve paralel yapı adını verdiği oluşum için ‘inlerine kadar gireceğiz’ demişti.

O süreçte bu dinlemelerle ilgisi bulunduğu ve hükümete karşı operasyon içinde olduğu iddia edilen çok sayıda emniyet müdürü ile amir ve memur düzeyinde polisin görev yeri değiştirildi. Ancak bu kişiler hakkında yasal bir kovuşturma başlatılmadı.

Gözaltına alınan 9 emniyetçi yasadışı dinlemeyle suçlanıyor

Emniyet teşkilatında bu kapsamda ilk operasyon Adana’da gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde gözaltına alınan biri komiser dokuz polis, 'sahte isimlerle yasa dışı dinleme yapmak ve bu eyleme iştirak etmek' iddiasıyla suçlanıyor. Gözaltına alınan polislerin evlerinde yapılan aramada suça konu olduğu iddiasıyla şüpheli kişilere ait dijital veri ve kayıtlara el kondu.

Kamuoyuna yansıyan iddialara göre İçişleri Bakanlığı ve Mülkiye Başmüfettişlerinin Adana Emniyet Müdürlüğü'ndeki yasa dışı telefon dinlemeleri ile ilgili yürüttüğü inceleme sonunda Adana Emniyet Müdürü Hüseyin Avni Coş dahil aralarında MİT görevlilerinin de bulunduğu bir çok kamu görevlisi ve bürokratın sahte isimlerle, sahte olaylar üzerinden mahkeme kararı alınarak dinlendiği iddia edildi.

İnceleme bulgularının paylaşılması üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Nisan'da 2014/20181 dosya numarası ile başlattığı soruşturmada, Adana 1.Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan arama ve gözaltı kararı yürürlüğe koydu.

Polislerin görev yerleri 17 Aralık sonrası değiştirilmiş

Sabah erken saatlerdeki operasyonlar kapsamında 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından Kemal Serhatlı Polis Okulu Öğretmen Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Adana eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü'ne atanan Ertuğrul Yetkin, Güvenlik Şube Müdürü Halil Dağ, 100.Yıl Polis Merkezi Amirliği'nde görevli komiser Fevzi Mert, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal ve kısa bir süre önce emekliye ayrılan eski İstihbarat Şube polislerinden Abdullah Karaca gözaltına alındı.

Soruşturmayı savcı Ali Doğan yürütüyor

Yasadışı dinlemelerle ilgili olarak gazetelerde çıkan haberlerin ihbar kabul edildiği ve dinlenen bazı kişilerin şikayetleri üzerine çalışmanın yürütüldüğü bildiriliyor.
Adana’da emniyet görevlilerine yönelik soruşturmayı daha önce yine aynı kentte Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye’ye silah taşıdığı iddia edilen TIR’ları durduran kamu görevlilerine yönelik soruşturmayı da başlatan Adana Cumhuriyet Savcısı Ali Doğan yürütüyor.

Dinleme operasyonu Ankara’ya da sıçradı mı?

Soruşturmanın başka kentlere de sıçrayabileceği iddia edilirken öğleden sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli dört polisin gözaltına alındığı bilgisi geldi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG