Erişilebilirlik

'Açlık Sorununu Sona Erdirmenin Anahtarı Kadınları Yetkilendirmede'


'Açlık Sorununu Sona Erdirmenin Anahtarı Kadınları Yetkilendirmede'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Dünya Açlık Günü her yıl dünya çapında milyonlarca insanın kronik açlık çektiğini anımsatmayı hedefliyor. Bazı bölgelerdeki uzun süreli gıda sıkıntısı sosyal adaletsizliklere ve yanlış yönetimlere dayanıyor. Amerika’nın Sesi’nden Zlatica Hoke’a konuşan bir uzman, kadınları yetkilendirmenin, dünyadaki açlığı sona erdirmenin anahtarı olduğunu söyledi

Açlık, dünya çapında AIDS, sıtma ve tüberkülozun neden olduğu ölümlerin toplamından daha çok insanı öldürüyor. Açlık içinde yaşayanların büyük çoğunluğu, haberlerde yer almasa da, uzun süreli yoksulluğun sonucu olan kronik yetersiz beslenmeyle hergün mücadele ediyorlar:

“Şu anda haberlerde sadece Yemen, Güney Sudan, Somali ve diğer ülkelerdeki kıtlık yer alıyor. Etiyopya’da kıtlık var… Buralarda zaruri ihtiyaçlar var.”

John Coonrod, 40 yıldır, 12 ülkede, hükümet ve yerel kurumların açlığı sona erdirmek için stratejiler geliştirmesine yardım eden bir sivil toplum kuruluşu olan Açlık Projesi’nin başkan yardımcısı.

En fazla sayıda aç insan Hindistan’da. Açlığın hakim olduğu en geniş topraklarsaAfrika’da. Afrika’da yaklaşık 220 milyon, Güney Asya’daysa 280 milyon aç insan var.

Coonrod, sel ve kuraklığın kısa süreli yiyecek krizine neden olduğunu, daimi kıtlığın ise uzun vadeli kötü yönetimlerin sonucu olduğunu söyledi. Dünya 10 milyar insana yetecek kadar yiyecek üretiyor ki-- küresel nüfusun 7,5 milyar olduğu düşünülürse bu miktar fazlasıyla yeterli. Ancak dünyanın çeşitli bölgelerinde derinlemesine yerleşmiş sosyal meselelerin sonucu olarak 800 milyona yakın insan kronik açlık çekiyor.

“Aç insanların çoğu çiftçiler ve dünyadaki çiftçilerin çoğu da kadın.’’

Ancak kadınlar tarım işinin çoğunu üstlense de ataerkil toplumlarda karar vermelerine izin verilmiyor.

“Kadınlara yetki verdiğinizde, daha çok, ailelerin hayatlarını etkileyecek kararlar verirler. Çocukları besleyenler onlar. O yüzden de karar vermeleri gerektiğinde yiyeceğe, sağlığa ve eğitime öncelik verirler. O toplumlarda, doğrudan iş yapan onlar olduğundan, ne yapılması gerektiğini de kadınlar bilir.’’

Açlık Projesi, toplumları, nasıl kendi ayakları üzerinde duracakları ve tüm bireylerin bu çabaya katılımını sağlamaları yönünde eğitim veriyor. Coonrad, dünya gıda projelerinin başarılı olduğunu söylüyor. 1990 yılından bu yana dünyada açlık yarıya düştü ve 2030 yılına kadar sona erdirilmesi erişilebilir bir hedef gibi duruyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG