Erişilebilirlik

Acil Servislerdeki Yeni Teknikler Hayat Kurtarıyor


Acil Servislerde Kullanılan Yeni Teknikler Hayat Kurtarıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Linki indirmek için
Amerika’da silahlı şiddet vakaları daha sıkı silah yasaları üzerine yürütülen tartışmaları körüklerken, son istatistikler olumlu gelişmelere işaret ediyor. California’daki bir hastanenin acil servis doktorlarına göre, silahlı yaralama vakaları azalırken acil müdahale tekniklerinde yapılan bazı değişiklikler sayesinde yaralıların yaşama şansı artıyor. Amerika’nın Sesi’nden Elisabeth Lee, konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Los Angeles’ta Güney California Tıp Merkezi’ni ziyaret etti.

Amerika’nın en büyük travma merkezlerinden birinde, doktorlar ve hemşireler bıçakla yaralanmış 60 yaşındaki adamın hayatını kurtarmaya çalışıyor. Doktor Peep Talving merkezin cerrahlarından: “Mağazasındaki soygunda bıçaklanmış. Göğsünde altı, karnında bir ve boynunda iki bıçak yarası var.”

Birisi ciddi şekilde yaralandığında, hastanenin travma ekibi harekete geçiriliyor.

Doktor Demetrios Demetriades, "Merkezdeki herkesin beş dakika içinde acil serviste olması bekleniyor. Yani daha yaralı merkeze getirilmeden ekip hazır bekliyor. Ayrıca ekipte herkesin belli bir görevi var," diyor.

Travma hizmetlerinin direktörü Doktor Demetrios Demetriades, hastalara bu şekilde acil müdahalede bulunan bir travma merkezinde ölüm oranının%2’nin altına düştüğünü söylüyor.

Yaralıların hayatta kalma oranının artmasında başka ilerlemeler de rol oynamış. Bunlardan biri, hastaya olay yerindeki yapılan ilk müdahaledeki değişiklik.

Doktor Demetriades, “Olay yerinde hastayı sabit duruma getirmekle zaman kaybetmek yerine hastayı hemen ambülansa taşıyıp travma merkezine götürmek gerek,” diyor.

Doktor Talving, “Özellikle de iç travmalarda zaman çok önemli. Eğer göğüsteki damarlar zarar görmüşse ameliyattan başka yapılacak bir şey yok.”

Bıçakla yaralanan mağaza sahibinin yaşadığı da bu. Doktor Talving, iç kanamayı ancak ameliyatla durdurabilmiş.

Bir araçtan açılan ateş sonucu yaralanan 18 yaşındaki Juan Gallardo da ilk müdahale yöntemindeki bu değişiklik sayesinde kurtulmuş.

Doktor Demetriades, “Bu hastanın kalbinde ve akciğerlerinde kurşun yarası var. 20 yıl önce böyle bir yaralıyı kurtarmak mümkün değildi,” diyor.

Gallardo ameliyattan iki hafta sonra taburcu edilmiş: “Okula dönmeyi planlıyorum.”

Müdahale yöntemindeki başka bir değişiklik de, artık hastanelerin karnından kurşun yarası alanları ameliyat etmek konusunda daha titiz davranması. Eğer hayati bir organ zarar görmediyse ameliyat edilmiyor.

Irak ve Afganistan savaşları da yaralılara müdahale konusunda doktorlara tecrübe kazandırmış. Yaralılara serum verilmiyor.

Doktor Demetriades, “Artık kan ürünleri veriyoruz. Bütün sıvı çeşitlerinin kullanımını kısıtladık. Taze kan ürünleri veriyoruz ve bu da büyük fark yarattı,” diyor.

Bu değişiklikler sayesinde, acil servise getirilen bir hastanın hayatta kalma şansı %25 oranında artmış. Bıçaklanan mağaza sahibinin de tamamen iyileşmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG