Erişilebilirlik

Acil Durumlar İçin Örümcek Radyo


Acil Durumlar İçin Örümcek Radyo
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

2010 yılında Boston kentindeki maraton sırasında yapılan bombalı saldırı gibi acil durumlarda wi-fi ve cep telefonu ağlarına aşırı yük biniyor. New Jersey’deki Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup uzman, mevcut ağların otomatik kullanımını ve birbirleri arasında kusursuz geçişleri sağlayan bir sistem geliştirdi. Ağların üzerindeki yükü eşit olarak dağıtan sistemin test süreci, başarıyla tamamlandı.

Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Suba Subbalakşimi, akıllı cep telefonlarının farklı yollardan iletişim kurabildiğini söylüyor: “Bir akıllı cep telefonu, birkaç ağı birden kullanabilir. Wi-fi ve LTE bu ağlardan bazıları. Ancak genellikle akıllı telefonlar bu ağlardan sadece birini kullanıyor.”

Profesör Subbalakşimi ve ekibi, Ulusal Bilim Vakfı ve Ulusal Adalet Enstitüsü’nün de katkılarıyla SpiderRadio/ÖrümcekRadyoadını verdikleri kablosuz yönlendiriciyi geliştirdi. SpiderRadio sistemi, kablosuz ağlarla LTE ağını aynı anda kullanarak yoğunluğu azaltıyor.

Rajarathnam Chandramouli, “Birkaç ağa aynı anda erişime sahip olan kablosuz yönlendirici, sürekli olarak ölçüm yapıyor. Wi-fi, LTE, 3G ve kamu güvenliği ağlarının belirli noktalardaki kalitesini belirliyor,” diyor.

SpiderRadio sisteminin algoritmalarını geliştiren yüksek lisans öğrencisi Vidya Sagar’a göre, farklı ağlarla iletişim kurmak güvenliği de arttırıyor: “Şifrenizin başkalarının eline geçmesi bu sistemde çok daha zor çünkü bunu yapmaları için tüm kablosuz bağlantıları kontrol etmeleri gerekir.”

SpiderRadio, Idaho eyaletindeki ulusal laboratuarda test edildi. Sistem şu anda Massachusetts eyaletinde bir kasabanın polis teşkilatı tarafından kullanılıyor. Güney Afrika’daki Pretoria kentindeyse sistem, iletişim merkezi işlevi görüyor.

Tasarımcılar, SpiderRadio sisteminin uygulama olarak akıllı telefonlara indirilebileceğini, telefonların bu şekilde farklı ağlar arasında otomatik geçişler yapabileceğini söylüyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG