Erişilebilirlik

AB’ye İfade Özgürlüğü Eleştirisi


Merkezi Londra’da bulunan Sansür Endeksi örgütü tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapor, 28 üyeli Avrupa Birliği’nin (AB) ifade özgürlüğü gibi temel değerler konusunda, söylemini eyleme dönüştürmekte zayıf kaldığını ortaya koydu.

Birçok örneğe yer verilen raporda en çok dikkat çeken örnek, Edward Snowden vakası oldu. Amerikan istihbaratında görevli Snowden, ülkesinin Avrupa dahil dünyanın birçok yerinde yasadışı dinleme ve izleme faaliyeti yürüttüğünü gösteren belgeleri basına sızdırmıştı.

Raporu hazırlayan Sansür Endeksi Örgütü Direktörü Mike Harris, AB ülkelerinin Snowden’ın iltica talebini geri çevirmekle kalmayıp, sızdırılan belgelerle ilgili haber yapan Guardian gazetesini de yeterince savunamadığını söylüyor. Harris, ayrıca AB’nin, ifade özgürlüğüne yapılan saldırı karşısında ortak bir duruş sergileyemediğini de vurguluyor.

Sansür Endeksi’nin yayınladığı rapor “Demokrasi Uygulama Kartı” olarak adlandırdığı bir sıralamaya da yer veriyor. Buna göre, İsveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri kartın üst sıralarını doldururken, Romanya ve Macaristan gibi AB’nin daha yeni üyeleri alt sıralarda bulunuyor. Raporda, AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Macaristan ve AB üyesi olmayan Azerbaycan gibi ülkelerde ve Arap Baharı süreci yaşayan ülkelerde ifade özgürlüğünü güçlü bir şekilde savunamadığı için eleştiriliyor.

Harris, Avrupa Birliği’nin dünyanın en geniş ticaret bloğu olarak, ekonomik gücünü ve sahip olduğu yumuşak güç unsurlarını bölgedeki insan hakları uygulamalarını geliştirmek için kullanamadığı eleştirisinde bulunuyor. Harekete geçtiğinde Avrupa Birliği’nin fark yarattığını vurgulayan Harris, Beyaz Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sayesinde siyasi tutukluların büyük bölümünün serbest bırakıldığı örneğini veriyor. Sansür Endeksi Örgütü Direktörü Mike Harris, “Bu yaptırımlar Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’ya güçlü bir mesaj oldu ve 2010’da hapsedilen siyasi tutukluların yarısının serbest bırakılmasını sağladı” diyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, Sansür Endeksi’nin raporuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Ancak AB Komisyonu üyesi Viviane Reding, medya özgürlüğünü savunan söylemleriyle tanınıyor. Öte yandan Avrupa Parlamentosu Edward Snowden’i Amerika’nın izleme ve dinleme faaliyetleriyle ilgili konuşma yapmaya davet etti. Parlamento’daki Yeşiller grubu da Snowden’i Avrupa’nın en saygın insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’ne aday gösterdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG