Erişilebilirlik

AB’ye Çağrı: ‘Sınır Güvenliği İlticacıları Dışlamasın’


AB’ye Çağrı: ‘Sınır Güvenliği İlticacıları Dışlamasın’
AB’ye Çağrı: ‘Sınır Güvenliği İlticacıları Dışlamasın’

Birleşmiş Millletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Avrupa Birliği’nden üye ülkelerin aldığı sıkı sınır güvenlik önlemleri yüzünden şiddet ve zulümden kaçan ilticacıları dışarıda bırakılmasını istedi.

Komiserlik Sözcüsü Andrej Mahecic, Birleşmiş Milletler’nin Avrupa’daki sınır güvenliği önlemlerinden kaygı duyduğunu, bu önlemlerin uluslararası korumaya ihtiyacı olan kişileri göz ardı ettiğini söyledi.

UNHCR’a göre, Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanların sayısında yüzde 72,5’lik ciddi bir azalma kaydedilirken başka bir sorun ortaya çıktı. İltica etmek isteyenler çare bulamayınca insan kaçakçılarının eline düşüyor.

Birleşmiş Millletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, yaptığı açıklamada, 2009’un aynı dönemindeki 32 bin kişilik rakama oranla bu yıl sadece 10 bin kişinin Avrupa’ya deniz yoluyla ulaştığını belirtti. Ancak kara yoluyla Yunanistan’a ulaşanların yüzde 415 artarak 39 bine çıktığı kaydedildi.

UNHCR, Yunanistan’a iltica başvurusunda bulunanların, taleplerinin kabul edilmesi şansının zor koşullarda gözaltında tutuldukları sırada azaldığını da belirtiyor.

XS
SM
MD
LG