Erişilebilirlik

AB'nin Vize Hesabı Tutmadı


Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısı
Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısı

Batı Balkan ülkelerine vize muafiyeti getiren Avrupa Birliği, bu hakkı elde eden bazı ülkelerin vatandaşlarının sistemi kötüye kullanmaları nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerden gelen şikayetler nedeniyle vize muafiyetine darbe indirecek bir uygulamanın devreye sokulmasını önerdi.

Müzakere sürecinde olmasına karşın Türkiye'ye vize muafiyeti hakkı tanımayan ancak Batı Balkan ülkeleri için bu uygulamayı devreye sokan Avrupa Birliği, sistemin kötüye kullanılması nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı. Özellikle Sırbistan ve Makedonya vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkını iltica başvurusu için kullanmaları bazı üye ülkeler açısından ciddi sorun yaratmaya başlayınca Avrupa Birliği Komisyonu, bu özgürlüğü kısıtlayıcı bir önlemin devreye sokulmasını önermeye karar verdi.

AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, önerinin üçüncü ülkelere yönelik vize muafiyetini geçici olarak askıya almaya olanak sağlayacak bir niteliğe sahip olduğunu söyledi. Viza liberalizasyonu anlaşmalarının kötüye kullanılmadığından emin olmak durumunda olduklarını söyleyen Malmström, bu nedenle istisnai ve sıkı kurallara bağlı olmak kaydıyla koruma maddesinin devreye sokulmasını önerdiklerini söyledi.

Vize muafiyetinin geçici olarak askıya alınmasına olanak sağlayacak düzenleme detaylı bir değerlendirmenin ardından "başvurulacak son önlem" olarak devreye sokulacak. Malmström her ne kadar bu düzenlemenin herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ve otomatik olarak devreye girmeyeceğini söylese de sorunun özellikle Sırbistan ve Makedonya'dan kaynaklandığı biliniyor.

Malmström'ün, "Umarım hiç uygulamak durumunda kalmayız" dediği düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için önümüzdeki ay Lüksemburg'da yapılacak toplantıda AB içişleri bakanları tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Birliği açısından geri adım niteliği taşıyan bu öneri Brüksel’in evdeki hesabının çarşıya uymadığını da net şekilde ortaya koydu. Vize muafiyeti, Ankara ile Brüksel arasında dq ciddi gerginlik yaşanmasına neden olan bir konu. Türkiye, müzakere sürecinde olan bir ülke olarak bu haktan yararlanması gerektiğini savunurken, Avrupa Birliği bazı ülkelerin endişeleri nedeniyle diğer ülkelere uyguladığı vize muafiyeti hedefli diyalog yöntemini Türkiye için devreye sokmayı kabul etmiyor. Komisyon sorunun çözümü için çaba gösterse de ne üye ülkelerden ne de Ankara’dan uzlaşı sinyali gelmiyor.

XS
SM
MD
LG