Erişilebilirlik

AB’nin Tepesine İki Yeni İsim


Birlik liderleri tarafından AB Konseyi Başkanı olarak atanan Polonya Başbakanı Donald Tusk ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak atanan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini önümüzdeki dönemde adları en fazla duyulacak isimler arasında yer alacak.
Birlik liderleri tarafından AB Konseyi Başkanı olarak atanan Polonya Başbakanı Donald Tusk ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak atanan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini önümüzdeki dönemde adları en fazla duyulacak isimler arasında yer alacak.

AB liderleri Birlik kurumlarının ikisinin tepesine iki yeni isim atadı. AB Konseyi’nin gelecekteki başkanı Polonya Başbakanı Tusk olarak belirlenirken “AB Dışişleri Bakanı” da olarak adlandırılan Yüksek Temsilcilik görevi İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini’ye emanet edildi.

Bir karar alırken her türlü dengeyi göz önünde bulundurmak zorunda kalan ve uzlaşı-taviz denklemini istisnasız kullanan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, aylardır süren sıkı pazarlıkların ardından önümüzdeki dönemde ortak politikalara yön verecek ve önemli kararlara imza atılmasını sağlayacak iki isim üzerinde anlaştı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un yerine Polonya Başbakanı Donald Tusk’ı atayan liderler, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın yerine ise İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini’yi uygun gördü.

Bu iki ismin belirlenmesinde Avrupa Birliği içindeki hassas dengeler etkili oldu. Avrupa siyaset yelpazesinin sağında yer alan 57 yaşındaki Tusk, 2007’den bu yana Polonya Başbakanı ve Avrupa Birliği’nin en deneyimli isimlerinden biri. Siyaset yelpazesinin sol kanadındaki Mogherini ise 41 yaşında ve sadece yedi aydır İtalyan hükümetinde yer alıyor.

Tusk, coğrafi olarak doğuyu, Mogherini ise güneyi temsil ediyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker en küçük üyelerden Lüksemburg’dan gelirken Tusk orta ölçekli bir ülkeyi, Mogherini ise büyük ülkelerden birini temsil ediyor. Juncker ve Tusk erkek kanadının Mogherini ise kadın kanadının temsilcisi.

Rompuy her iki ismin de Avrupa Birliği üyelerinin tamamının desteğini aldığını söyledi. Oysa başlangıçta özellikle Mogherini için oldukça sert itiraz sesleri yükselmişti. Mogherini’nin siyasette tecrübesiz olduğu vurgusu sıkça tekrarlanan eleştiriler arasındaydı. Aynı eleştirileri göğüslemek zorunda kalan Ashton da yıllar içinde başarısını kanıtlayıp Avrupa Birliği liderlerinin ve medyanın saygısını kazandı. Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa dış politikasına yeni bir dinamizm katması beklenen Mogherini için de durumun aynı olacağından şüphe duymuyor.

Tusk’ın en belirgin sorunu ise zayıf İngilizcesi. Durumun ve en çok bu konuda eleştirildiğinin farkında olan Tusk, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Merak etmeyin üç ayda yüzde 100 hazır olacağım” dedi.

Avrupa Birliği’nin “yeni yüzü” Mogherini, kurallar gereği, aynı zamanda Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı olacağından göreve 1 Kasım’da başlayacak. Tabii ki bunun gerçekleşmesi için Jean Claude Juncker liderliğindeki Avrupa Birliği Komisyonu’nun Avrupa Parlamentosu’ndan onay alması gerekiyor. Mogherini beş yıl boyunca görev yapacak.

Tusk ise Van Rompuy’dan görevi 1 Aralık’ta alacak ve iki buçuk yıl bu görevde kalacak. Tusk’un ikinci kez aynı süre için seçilme imkanı var.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG