Erişilebilirlik

AB’nin Pakete İlk Tepkisi Olumlu


İlerleme Raporu'na iki hafta kala açıklanan demokratikleşme paketinin belgenin tonunu olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.
İlerleme Raporu'na iki hafta kala açıklanan demokratikleşme paketinin belgenin tonunu olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Demokratikleşme paketine Avrupa Birliği’nden gelen ilk tepki olumlu. Paketin uygulanmasını yakından izleyecek olan Avrupa Birliği Komisyonu, bu paketi yeni paketlerin izlemesini istiyor

Türkiye’nin üyelik sürecinde attığı adımların yıllık karnesi niteliğindeki İlerleme Raporu’nun 16.’sını yayımlamaya hazırlanan Avrupa Birliği Komisyonu’nun demokratikleşme paketiyle ilgili ilk tepkisi olumlu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi, Avrupa Birliği Komisyonu başta olmak üzere Avrupa Parlamentosu’nun ve Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin yıllardır sıkça altını çizdiği bazı unsurları içermesiyle dikkat çekiyor.

Seçim barajı, siyasi partilere devlet yardımı, farklı dil ve lehçelerde eğitime olanak verilmesi, farklı dillerde seçim propagandası yapılmasına yönelik düzenleme, “q,x,w” yasağının kaldırılmasına yönelik adım, kişisel verilerle ilgili düzenleme, öğrenci andı uygulamasına son verilmesi, Mor Gabriel manastırının arazisinin vakıfa iadesi şu ana kadar hazırlanan pek çok belgede ve yapılan açıklamalarda karşılaşılan talepler arasında yer alıyordu.

AB kanadından pakete yönelik ilk değerlendirme Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano’dan geldi. Pakette açıklanan önlemlerin önemli alanlarda ilerleme umudunu artırdığını söyleyen Stano, Erdoğan’ın açıklamalarını dikkatle dinlediklerini ve Türkiye’deki reformlar için AB müktesebatının rehber rolüne vurgu yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Sürece muhalefet partilerinin dahil olmasının önemine vurgu yapan Stano, “Açıklanan konularda ilerleme sağlanmasını bekliyoruz. Komisyon, önerilerin somut şekilde hayata geçirilmesini ve uygulanmasını yakından izleyecek. Paket, 16 Ekim’de yayımlanacak İlerleme Raporu’nda yer alacak” dedi.

Paket konusunda gelen ilk tepki olumlu ve bu durum İlerleme Raporu’ndaki olumluluk dozu üzerinde belli bir ölçüde etki yaratacak. Bununla birlikte AB, Türkiye’den ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere özgürlükler ve temel haklar alanında somut adım, terörle mücadele başta olmak üzere önemli ve kronik sorunları giderme odaklı yasal düzenlemeler konusundaki beklentisini koruyor.

Demokratikleşme alanında atılan ve uygulamada somut etki yaratacak her türlü adımı Türkiye açısından kazanım, üyelik süreci açısından da ilerleme olarak değerlendiren Avrupa Birliği, paketin içindeki unsurları önemli bulmakla birlikte bu paketi yeni paket ya da paketlerin izlemesinin kesinlikle gerekli olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG