Erişilebilirlik

Merkel'le Sarkozy Euro'yu Kurtarma Konusunda Anlaştı


Merkel'le Sarkozy Euro'yu Kurtarma Konusunda Anlaştı
Merkel'le Sarkozy Euro'yu Kurtarma Konusunda Anlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın Euro krizinden çıkması için bir dizi yaptırım üzerinde anlaştı. İki lider Paris’te üç saat süren görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, AB Antlaşması’nda değişiklik yapılarak, bütçe disiplinine uymayan ülkelerin ‘otomatik cezalandırılması’ konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Ağırlıklı olarak Merkel’in ve Almanya’nın taleplerinin öne çıktığı Merkel ve Sarkozy’nin üzerinde uzlaştığı metin, yarın AB Başkanı Herman Von Rompuy’a sunulacak. Konu perşembe ve cuma günü AB zirvesinde de ele alınacak. AB Antlaşması’ndaki değişikliklerle ilgili olarak en geç Mart ayı sonuna kadar uzlaşı sağlanması ardından da onay sürecine geçilmesi planlanıyor. Fransa'daki sürecin bu ülkede yapılacak seçimler sonrasına kalması söz konusu. Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin de değişikliklere onay vermesini tercih ediyor. Ancak bu uzlaşının sağlanamaması halinde Paris ve Berlin, 17 Euro Bölgesi ülkesiyle yola devam edilmesinden ve Euro Bölgesi dışındaki ülkelerden isteyenlerin de bu sürece katılmasından yana. İngiltere, İrlanda ve Hollanda gibi ülkeler, halkoylamasında destek görmeyeceği gerekçesiyle AB Antlaşması’nın değiştirilmesine karşı çıkıyor.

İşte getirilecek yeni değişiklikler:

-Bütçe disiplinine uymayan ülkelere otomatik yaptırım gelecek. Yüksek bütçe açığına sahip üyeler, açıklarını AB’nin azami bütçe açığı hedefi olan yüzde 3’ün altına çekmek zorunda kalacak. Anayasal zorunluluk haline getirilecek bu bütçe disiplini, ulusal anayasa mahkemelerce denetlenecek. Egemenlik kaygılarından dolayı Fransa karşı çıksa da, Avrupa Adalet Divanı’nın yeni mali kuralları kendi anayasalarına uyarlayıp uyarlamadıkları konusunda denetleme yetkisine sahip olacak ancak ülkelerin ulusal bütçelerini reddetme yetkisine sahip olamayacak.

- Euro Bölgesi içindeki ve Avrupa İstikrar Mekanizması kapsamına girecek kararlar oy birliği ile değil, nitelikli oy çokluğu ile alınacak. Bazı ülkelerin çoğunlukça kabul edilen kararları tıkamamaları için yüzde 85 kotasını geçen kararlar kabul edilecek. Avrupa Birliği’nin IMF’si gibi işlev görecek Avrupa İstikrar Mekanizması 2013 yerine 2012'de yürürlüğe girecek.

- Borç krizi devam ettiği sürece Euro Bölgesi devlet ve hükümet liderleri her ay düzenli olarak toplanacak.

- Avrupa Merkez Bankası bağımsız yapısını sürdürecek.

- Euro-tahviller (ortak tahvil) krize çözüm olmayacak.

Merkel: ‘Uygulamayan çıkar’

Almanya Başbakanı Merkel, Çarşamba günü yeni önerilerin resmiyet kazanarak kamuoyuna açıklanacağını, Perşembe ve Cuma günü de mutlaka AB liderler zirvesinden çıkmasını’ sağlayacaklarını dile getirdi. Merkel, “Bu değişiklikleri çıkarmakta ve Euro bölgesini yeniden istikrara kavuşturmakta kararlıyız. Tüm ülkeler bu anlaşmaya uymalı. Buna karşı olan ülkeler varsa Euro bölgesinden gider” dedi.

XS
SM
MD
LG