Erişilebilirlik

ABD Göçmenlere Karşı Tavrını Sertleştiriyor


İç Güvenlik Bakanı John Kelly başkan Trump'ı dinlerken
İç Güvenlik Bakanı John Kelly başkan Trump'ı dinlerken

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı, Başkan Donald Trump’ın yasadışı göçün durdurulması ve kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesine yönelik kararnamelerinin uygulanmasına dair iki genelge yayınladı.

İç Güvenlik Bakanı John Kelly’nin imzasıyla yayınlanan belgeler, derhal sınırdışı edilecek kaçak göçmenlere ilişkin öncelik listesinin genişletilmesini, binlerce göçmen polisinin işe alınması için plan hazırlanmasını ve yerel yetkililerin göçmenlik yasalarını uygulamak üzere göçmen polisi olarak görevlendirilmesini öngörüyor.

Belgede, “Derhal geçerli olmak üzere, bakanlık personeli tüm sınırdışı edilebilir yabancılara Amerikan yasalarını uygulayacaktır” ifadesi kullanıldı.

Basına ilk olarak geçen Cuma günü sızan genelgelerde tek bir istisna yer alıyor. Buna göre, Amerika’ya genç yaşta gelen ve önceki Başkan Barack Obama’nın oluşturduğu bir program tarafından korunan göçmenler uygulamadan muaf tutuluyor.

Aileleri tarafından Amerika’ya çocukken getirilen tahminen 750 bin kaçak göçmen, Amerika’da sınırdışı edilme korkusu olmadan yaşama ve çalışmada hakkını bu program sayesinde elde etmişti.

Genelgeler, Trump’ın 25 Ocak’ta imzaladığı göçmenlik kararnamesinin doğrudan yorumunu oluşturuyor.

Kelly’nin sınır devriyesine ilişkin talimatı, ABD-Meksika sınırına duvar örülmesi planını, göçmenlerin yasadışı girişini “caydırma ve önlemede” gerekli bir araç olarak tanımlıyor.

Göçmen hakları savunucuları ise, Trump yönetiminin yeni göçmenlik politikalarının ülke genelindeki milyonlarca göçmen aileye acılar yaşatma niyeti taşıdığını savunuyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği kıdemli hukuk danışmanı Joanne Lin, “Şu anda adeta her bir göçmen, gözaltına alma ve sınırdışı etmede bir öncelik konumunda. Göçmenlik ve sınır görevlileri sayı bakımından büyük artış gösterecek ve serbestçe hareket edebilme yetkisine sahip olacaklar” diye konuştu.

Lin, “Irkçılık yapan ve polis şiddeti konusunda sicili olanlar dahil, eyalet ve yerel çaptakli tüm güvenlik kurumları da göçmen ajanları olmaları için teşvik edilecek,” dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın genelgesi, Trump’ın nüfusu Müslüman ağırlıklı 7 ülke vatandaşlarına Amerika’ya giriş yasağı içeren, bu hafta yeni metninin açıklanması beklenen kararnamesinden farklı. İlk kararname yarattığı tepkilerin ardından konu mahkemeye taşınmış, federal mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG