Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Genelkurmay Başkanı Org. Martin Dempsey


Orgeneral Martin Dempsey, Amerika Savunma Bakanlığı’nın bütçesinde 450 milyar dolar ya da üzeri bir kesinti öngörülen bir zamanda ordunun başına geçiyor
Orgeneral Martin Dempsey, Amerika Savunma Bakanlığı’nın bütçesinde 450 milyar dolar ya da üzeri bir kesinti öngörülen bir zamanda ordunun başına geçiyor

Amerika’nın yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey yemin ederek göreve başladı.

Yemin törenine katılan Başkan Barack Obama, Orgeneral Dempsey’i Amerikan Silahlı Kuvvetleri’nin en deneyimli subaylarından biri olarak nitelendirdi.

37 yıllık tecrübesiyle Oramiral Mike Mullen’ın yerine geçen Dempsey, Irak’ta iki kez görev aldı ve Ortadoğu Kuvvetleri’nin komutanlığını yürüttü.

Amerika Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Martin Dempsey yeni Genelkurmay Başkanı olarak görevine başladı. Orgeneral Dempsey, Başkan Barack Obama tarafından bu göreve seçilmişti.

Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, hem Irak hem de Afganistan savaşlarına katılmış eski bir muharip. Dempsey, Amerika Savunma Bakanlığı’nın bütçesinde 450 milyar dolar ya da üzeri bir kesinti öngörülen bir zamanda ordunun başına geçiyor.

Yeni komutan, “Gelecekte Amerikan ordusu küçülebilir, ama gücü azalmayacak. Daha farklı olacak. Dünyanın en güçlü ordusu olmaya devam edecek,” diye konuşuyor.

Dempsey etkili ve saygın bir komutan, bir entelektüel ve strateji uzmanı olarak tanınıyor.

Amerikan ordusu son on yılı savaşlarla geçirdi, ama önümüzdeki yıllarda bir değişim geçirmeyi planlıyor. Uzmanlar Dempsey’in bu özelliklerinin bu yeni süreçte yardımcı olacağı görüşünde.

Washington’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Clark Murdock, “Kara kuvvetlerinin tüm silahlı kuvvetler içinde en fazla strese maruz kaldığını düşünürsek, cephede savaşmış bir komutan ve komuta kademesinin birçok aşamasında yer alan Dempsey, sorunları çok yakından tanıyan biri. Aynı şekilde ordunun yüksek kalitesini de muhafaza edebilir,” diye konuşuyor.

Orgeneral Dempsey’i bekleyen bir diğer sorun Pakistan’la karmaşık ilişkiler. Bu ülke Amerika’nın terörle mücadelede uzun zaman müttefiki oldu.

Eski Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, “Hakkani örgütü, gerçekte Pakistan’ın iç istihbarat örgütünün bir koludur,” diye konuşmuştu.

Mike Mullen’in görevinden ayrılmadan hemen önce yaptığı açıklama, Pakistan’ı öfkelendirdi. Pakistan İçişleri Bakanı Rehman Malik, Afganistan’daki Amerikan askerlerine yönelik saldırılarda istihbarat servislerinin payı olduğu iddialarını yalanladı.

Orgeneral Dempsey’i, Afganistan’daki militanları yenilgiye uğratmak, Pakistan’la ilişkileri onarmak ve tüm bunları daha az bütçeyle yapmak gibi zorlu görevler bekliyor.


XS
SM
MD
LG