Erişilebilirlik

ABD'nin Kabil Büyükelçisi Ryan Crocker Görevinden Ayrılıyor


Amerika’nın Afganistan büyükelçisi Ryan Crocker önümüzdeki aylarda görevinden ayrılacağını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kabil Büyükelçisi Ryan Crocker’ın sağlık nedenlerinden dolayı görevinden ayrılacağını bildirdi. Crocker Temmuz ayında Afganistan için düzenlenecek yardım konferansından sonra görevini bırakacak.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, “Her zaman yaptığımız gibi, Büyükelçi Crocker’ın emeğinden son ana kadar istifade edeceğiz,” diyor.

Ryan Crocker, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bu yana Amerikan dış politikasının ön saflarında yere alan diplomatı oldu.

Büyükelçi Crocker, son on yılda Washington’un neredeyse her cephede yer aldı. 2002 yılında Kabil’deki Amerikan büyükelçiliğini açtı.

Ryan Crocker, “Bir daha asla olmayacak. 11 Eylül’de ülkemizin başına gelenlerin kaynağı bir daha burası olmayacak. Çabalarımız bu yönde olacak,” şeklinde konuşmuştu.

2007’deyse Bağdat büyükelçisiydi.

Ryan Crocker, “Buradaki görevime basit hayallerle gelmedim. Görevim çok zor olacak. Ama başarının mümkün olduğuna inanıyorum. Yoksa burada olmazdım,” şeklinde konuşmuştu.

Crocker 2004 ve 2007 yılları arasında da İslamabad büyükelçisiydi. Bu dönemi süresince Amerika’nın Pakistan’la çalkantılı ilişkilerini yürütmeye çalıştı.

Crocker, Pakistan tarihinin en kötü depreminde yürütülen yardım çalışmalarını da idare etti: “Bir müttefiki kriz vurmuşsa, diğer müttefik yardım için öne çıkar. Bizim burada yaptığımız da oydu.”

Ryan Crocker, ilk emeklilik planlarını erteleyerek 2011 yılı ortasında yeniden Kabil’e büyükelçi olarak atandı. Bu süre içinde el Kaide lideri Usame bin Ladin öldürüldü. NATO, Afganistan’daki güvenlik sorumluluğunu 2014 yılında Afgan kuvvetlerine devredecek.

Ryan Crocker, “Afgan ortaklarımızla birlikte bu savaştan galip çıkıyoruz. Bu savaşı sona erdirmeye kararlıyız, ama sorumlu bir şekilde. O yüzden de önümüzde daha kötü günler olacak,” şeklinde konuştu.

Amerika ve Afganistan arasında imzalanan ve 2024’e kadar yürürlükte kalması beklenen stratejik ortaklık anlaşmasını hazırlayan Crocker, emekli olduktan sonra da Amerika’nın Afganistan’a yıllarca desteği sürdüreceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG