Erişilebilirlik

ABD'nin İlk Ücretsiz Üniversite Eğitimi New York'ta


ABD'nin İlk Ücretsiz Üniversite Eğitimi New York'ta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

ABD'nin İlk Ücretsiz Üniversite Eğitimi New York'ta

New York, Amerika’da 4 yıllık üniversite eğitiminin ücretsiz hale geleceği ilk eyalet oluyor. New York valisi tarafından sunulan ve eyalet meclisi tarafından da kabul edilen önergeyle belli bir gelir düzeyinin altındaki yaklaşık bir milyon orta sınıf ailenin çocuklarının eğitim masrafları eyelet tarafından karşılanacak.

Başkanlık yarışı sırasında ulus çapında tartışılan bir konu New York’ta gerçeğe dönüyor. New York şehrinin simge sözü olan daima yukarı ifadesinin adını taşıyan Excelsior bursu, ülke genelinde ücretsiz üniversite eğitimi için yapılan çağrılara bir yanıt niteliği taşıyor ve yıllık maliyeti 150 milyon dolar.

New York Valisi Andrew Cuomo, ücretsiz eğitim çağrılarına yıllık geliri 125 bin doların altında olan ailelerin çocuklarına bu imkanı sunarak karşılık vermiş oluyor. Üniversite öğrencileri Teresa Lafferty ve Nick Keil bu modelin ülkenin tamamında uygulanmak üzere bir model olması gerektiğine inanıyor.

Lafferty, “Mantığın bile almakta zorlandığı oranda bir parayı hayatımız boyunca gerçek bir köle gibi ödemek zorunda kalmamalıyız,” diyor. Nick Keil da, “İster İngiltere’de ister Fransa’da ya da bir başka Avrupa ülkesinde olsun bütün arkadaşlarımız daha ucuza eğitim görüyor. Çünkü daha çok vergi ödüyorlar ve eğitim alabilmek için çok daha fazla imkanlara sahipler. Buna karşın burada neredeyse tamamen kar amaçlı bir model söz konusu," diye konuşuyor.

Ancak geliri yüksek olan aileler, örneğin Zaina ve annesi Farina Shariff için program çok fazla birşey sunmuyor. Farina Shariff, “Yakın bir gelecekte gelir sınırının biraz daha yükseltilmesini istiyor ve bizim de bu kapsama girmemizi umuyorum. Çünkü şu anki sistemde biz 4 yıllık üniversite eğitimi için 200 bin doların üzerinde bir borcun altına giriyoruz,” ifadelerini kullanıyor. Zaina da, bazı okullardan aldığı bursların, aradaki finansal açığı kapatmaya yeterli olmadığını söylüyor.

Ancak uzmanlar bu burs fikrinin sürdürülebilir olmadığı ve bunun bütçeyi boşaltacak bir uygulama olduğu eleştirisinde bulunuyor. Amerika Eğitim Bakanı Betsy DeVos da görevi devir almadan önce kongredeki sunumunda bu konuda tereddütleri olduğunu dile getirmiş ve “gerçek hayatta hiçbir şey bedava değil” demişti.

Ücretsiz eğitim New York’taki öğrenci başına eğitim ücreti ortalamasını yılda 7700 dolara getiriyor ve bu New York’u ülke genelinde ucuz eğitim sıralamasında 12. sıraya yerleştiriyor. Ancak bu rakama kalacak yer, kitap ve diğer eğitim masrafları dahil değil. Bu burstan yararlanan öğrencilerden mezun olduktan sonra burs aldıkları süre kadar New York’ta yaşamaları ya da çalışmaları istenecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG