Erişilebilirlik

ABD'nin Göçmenlik Politikaları Yine Gündemde


ABD'nin Göçmenlik Politikaları Yine Gündemde
ABD'nin Göçmenlik Politikaları Yine Gündemde

Başkan Barack Obama geçenlerde Amerika-Meksika sınırını ziyaret ederek Kongre’ye Amerikan göçmenlik politikasında reform yapacak yasaların hızlandırılması çağrısında bulundu. Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri sınır güvenliğine daha fazla ağırlık verilmesini istiyor. Latin kökenli Amerikalılar ise sınır güvenliğinin abartılmasını istemiyor.

Başkan Barack Obama Teksas’ın El Paso kentine giderek Amerika’daki en tartışmalı konulardan birini gündeme getirdi ve şunları söyledi: "Son zamanlarda sık sık bu ülkeye kimin gelip kimin gelemeyeceğini tartışır olduk. Bu doğru değil."

Tahminlere göre, Amerika’da 11 milyon kaçak göçmen yaşıyor.

Başkan Obama Cumhuriyetçiler’i bu sorunu çözmek için tasarlanan yasa tasarısını destekleme konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Ancak Cumhuriyetçiler’e göre, hükümet araştırmaları, Amerika-Meksika sınırının yeterince kontrol edilmediğini gösteriyor. Muhalefet, göçmenlik yasası kabul edilmeden önce daha sıkı sınır güvenliği gerektiğini savunuyor.

Obama Amerikalı sınır muhafızlarının sayısının 2004’ten buyana iki kat arttırıldığını söylüyor. Sınırda ele geçirilen kara para, silah ve uyuşturucu miktarı da büyük ölçüde arttı.

Ancak Başkan, El Paso halkına Cumhuriyetçiler’in hala tatmin olmamasından yakındı: "Cumhuriyetçiler’in ikna olması için belki bir hendek, içinde de timsahlar gerekiyor. Asla tatmin olmayacaklar. Bunu anlıyorum. Siyaset böyle bir şey."

Obama’ya göre, göçmenlik yasası yanlıları da mutlu değil. Birçok Latin kökenli lider, sınırdışı edilen kaçak sayısının çok fazla olduğunu söylüyor ve Başkan’ın duruma müdahale etmesini istiyor. Başkan şunları söylüyor: "Bazıları Kongre’yi atlayıp yasayı tek başıma değiştirmemi istiyor. Ancak demokrasilerde işler böyle yapılmaz. Yapmamız gereken kapsamlı ve samimi bir reform için mücadeleye devam etmek."

Başkan’ın reform tasarısı dört bölümden oluşuyor.

Birincisi sınır güvenliğinin arttırılması.

İkincisi, kaçak göçmen çalışıtıran işyerlerine sert ceza uygulanması.

Üçüncüsü; kaçak göçmenlerin yasaları ihlal ettiklerini kabul etmelerini, vergi ve ceza ödemelerini ve İngilizce öğrenmelerini sağlayacak uygulama getirilmesi.

Dördüncüsü de kaçaklara yasal statü kazandırılması.

Obama Kongre’nin DREAM yasasını yeniden değerlendirmesini de istedi. Bu yasa tasarısı anne babaları tarafından Amerika’ya getirilen öğrencilerle askerlere yasal statü verilmesini öngörüyor.

Yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde geçen yıl onaylanmış ancak Senato’ya takılmıştı. Başkan şöyle söyledi: "Masum gençleri anne babaları yüzünden cezalandırmayı bırakmalıyız. Bu gençlerin eğitim görme ve orduda görev yapma haklarını ellerinden almamalıyız. Yasayı bu yüzden geçirmemiz şart."

Başkan Obama için 2012 seçimlerinde Latin kökenlilerin oyları çok önemli.

2008’de Obama bu kesimin oylarının yüzde 67’sini aldı.

Ancak Latin kökenliler arasında Başkan’a verilen destek göçmenlik tartışması nedeniyle azaldı.

Obama 2008’de Teksas eyaletinde kaybetmişti. Ancak o tarihten beri bu eyalette yaşayan Latin kökenlilerin sayısı arttı. Uzmanlara göre, Demokratlar için de 2012 seçimlerinde bu eyaleti kazanma şansı doğdu.


STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG