Erişilebilirlik

ABD'nin Çocuk Asker Politikasında Değişiklik


ABD'nin Çocuk Asker Politikasında Değişiklik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Obama Yönetimi savaşlarda çocuk asker kullanan çoğu Afrika'da altı ülkeye uyguladığı askeri yardım kısıtlamalarını kaldırdı

Başkan Barack Obama, savaşlarda çocukların asker olarak kullanıldığı altı ülkeye yönelik askeri yardımlardaki kısıtlamaları kaldırdı. Çoğu Afrika kıtasındaki bu ülkeler Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Haziran ayında yayınladığı İnsan Kaçakçılığı Raporu’nda yer almıştı. Obama’nın aldığı kararla, bu altı ülke Çocuk Askerlerin Önlenmesi Yasası’ndaki yasakların dışında tutulacak. Yasa, çocukların asker olarak kullanıldığı ülkelere Amerika’nın askeri yardım yapmasını da yasaklıyor. Bazı çevrelere göre, Obama bu kararla dünyaya yanlış bir mesaj verdi.

“Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki çocuk savaşçılar, çatışma ortamında en fazla zarar gören kesim oluyor.” Bu görüş Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Susan Shepler’a ait:

“Çocuklar genellikle ya zorla askere alınıyorlar, ya da bazen yoksulluktan başka bir çıkış yolu görmedikleri için kendileri savaşa katılıyorlar. Savaşa katıldıklarında da çoğu kez insanlık suçu işlemeye zorlanıyorlar.”

Bu kaygılar nedeniyle Amerika, çocuk asker kullanan dokuz ülkeyi kara listeye almıştı. Bunlar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Somali, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Yemen ve Burma olarak bilinen Myanmar’dı.

Amerika, şimdi Suriye, Sudan ve Burma dışındaki altı ülkeyi bu kara listeden tamamen veya kısmen çıkardı.

Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Güvenlik Danışmanı Dan Mahanty kararın nedenini şöyle açıklıyor:

“Ülkelerin bu alanda kaydettiği olumlu gelişmelere bakıyoruz. Bu konuda da Birleşmiş Milletler’le yakın bir işbirliği içindeyiz. İkinci olarak da, askeri yardımların yapılmasının Amerika’nın çıkarları açısından ne denli önem taşıdığına bakıyoruz.”

Mahanty, yasak kararının kaldırılmasının çocuk askerlerin var olduğu ülkelere yanlış bir mesaj gönderdiği iddiasını reddediyor:

“Yanlış bir mesaj vermiyoruz, aksine, İnsan Kaçakçılığı Raporu’nun yayınlanmasından Başkan Barack Obama’nın yasakları kaldırmasına kadar geçen süreçte, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler ve sözkonusu ülke yönetimleriyle yakın bir diyalog kurma şansımız oluyor. Dolayısıyla Başkan bu kararı kesinlikle otomatik olarak almıyor.”

Uluslararası Af Örgütü’nden Adotei Akwei aynı görüşte değil:

“Kara listeden çıkarılan ülkeler yaptıklarının normal kabul edildiğini düşünecekler. ‘Amerika askerlerimizi eğitmek istiyor, çocuk askerlerimiz konusunda biraz kaygıları var ama bu konuda çok da ciddi değiller’ diyecekler. Bu mesaj da çok tehlikeli.”

Akwei, çocuk asker uygulamasının sona erdirilmesinin zor olduğunu kabul etse de bu konuda hiçbir şey yapılmamasını kabul etmiyor:

“Çocuklar fiziki tacize uğruyor, ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor. Eğitim alamıyorlar, şiddete maruz kalıyorlar. Daha akli yetenekleri tam oturmamışken, ahlaki değerleri şiddeti tam kavrayamadan asker olarak eğitiliyorlar.”

Akwei, Amerika’nın bu çocukları koruyabilmek için yapacağı en iyi işin bu tür uygulamaları cezalandıran yasaları uygulamaya devam etmesi olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG