Erişilebilirlik

Abdeslam Cezaevine Alkış ve Yuhalama ile Girdi


Salah Abdeslam'ın yatırıldığı Fleury-Merogis Cezaevi
Salah Abdeslam'ın yatırıldığı Fleury-Merogis Cezaevi

Paris saldırılarının kurtulan tek zanlısı 26 yaşındaki Fas kökenli Fransız vatandaşı Salah Abdeslam, Belçika makamlarınca Fransa'ya iadesinin ardından, Avrupa'nın en büyük ve korunaklı cezaevi Fleury Merogis'e konuldu.

Cezaevine gönderilmeden önce hakim karşısına çıkarılan Abdeslam hakkında, "Terör örgütüyle bağlantılı cinayet işlemek ve cinayet girişiminde bulunmak, yine örgütle bağlantılı ağır silahlar bulundurmak ve saldırı planlamak suçlarından" soruşturma açılması kararlaştırıldı.

Cezaevine "VIP giriş"

Tam bir "VIP muamelesi" görerek 20 eskort ile Felury Merogis cezaevine getirilen Abdeslam'a onlarca jandarma ve hapishane polisi eşlik etti. Hapishaneye girişinde ise çok sayıda mahkum Abdeslam'ın gelişini pencerelerinde bekliyordu. Tam cezaevine girişi sırasında bir grup mutlulukla Abdeslam'ı alkışlarken, bir diğer grup ise "hain" diye bağırarak yuhaladı.

Marianne dergisi, yuhalamaların Selefiler’in tutuklu olduğu hücrelerden geldiğini belirtti. Dergi, bu çevrelerde "Polisle işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyleyen ve kendisini patlatmayan Abdeslam'a karşı" büyük bir öfke" olduğunu dile getirdi.

Front National'in avukat kökenli milletvekili Gilbert Colard bu haberi doğrulayarak, 28 Nisan'da BFM TV'ye, Paris saldırılarının yaşayan tek zanlısı Salah Abdeslam'ın, kendisi gibi radikal İslamcı mahkumların kaldığı cezaevinde "kahramanlar gibi alkışlanarak" karşılandığını açıkladı.

Marianne dergisi ise, Abdeslam'ın kendisini patlatmadığı için "hain" diye adlandırıldığı çok sayıda hakaret ve küfür yediğini yazdı.

Cezaevi polisi tetikte

Bu durum Abdeslam'ı korumakla görevli cezaevi polisinin işini bir hayli güçleştiriyor. Bir yandan kaçma ya da intihar etme girişimine karşı 24 saat kamera ile izlenecek olan Salah Abdeslam'ın aslında kendi güvenliği için de tecrit koşullarında tutulacağı belirtiliyor. Zanlı 23 saat odasında olacak. Günde yalnızca 1 saat havalandırma hakkı olacak.

Hukuk tartışması

Bir tarafta Abdeslam'ın hapishane günleri başlarken, diğer yanda da teröre karşı alınacak sıkı tedbirler konuşulmaya devam ediyor. Abdeslam'ın kendisine yöneltilen suçlamalar karşısında, yasalar gereği ömür boyu hapis cezası alması öngörülüyor. Ancak Fransız ceza hukukuna göre, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bir kişi bu cezanın 22 yıl olan zorunlu bölümünü yattıktan sonra çıkabiliyor.

Terör saldırılarının ardından hazırlanan Ceza Yasası reformu halen Meclis gündeminde görüşülüyor. Ceza Yasası reformunda bu süre terör saldırganları için 30 yıla çıkarılıyor.

Muhalefet milletvekilleri tarafından verilen bir önergeyle, 30 yılın da, ömür boyu hapisle değiştirilmesi isteniyor. Bu madde terör saldırganlarını ve çocuklara tecavüz ettikten sonra öldüren suçluları kapsayacak.

Ancak suçu işlediğinde bu yasa olmadığı için Abdeslam, bu yeni cezadan muaf da olabilecek. Yani önümüzde Abdeslam'ın ömür boyu hapiste kalmasını isteyen politikacı ve hukukçularla, "Müvekkilimiz polise yardımcı oluyor" diyen avukatları arasında uzun soluklu bir hukuk düellosu da başlayacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG