Erişilebilirlik

AB’den Üç Ülkeye Vize Hatırlatması


Avrupa Birliği Komisyonu'nun Schengen el kitapçığında yapılmasını istediği güncelleme teknik bir içeriğe sahip.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun Schengen el kitapçığında yapılmasını istediği güncelleme teknik bir içeriğe sahip.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 2009 tarihli Soysal kararını temel alan Komisyon, Almanya, Hollanda ve Danimarka’ya hizmet sunmak amacıyla gelen Türklere vize uygulanmaması gerektiğini hatırlattı.

Hizmet sağlayan Türk vatandaşlarının vize uygulamasından muaf tutulmasıyla ilgili Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararını dikkate alan Avrupa Birliği Komisyonu, dış sınırlardaki uygulamaları belirleyen Schengen el kitapçığının güncelleştirilmesini istedi. Komisyon, üye ülkelere gönderdiği 14 Aralık tarihli yazıda ABAD'ın Soysal kararına atıfta bulunarak Almanya, Hollanda ve Danimarka’ya hizmet sunmak amacıyla girmek isteyen Türklerden vize alınmaması gerektiğini hatırlattı.

Komisyon'un girişimi, 2009'da alınan Soysal kararından bu yana beklenen, özünde teknik ve rutin nitelikli ancak Türkiye'nin elini güçlendiren bir adım olması açısından önem taşıyor. 2009'dan bu yana Danimarka, ABAD kararını en kısıtlayıcı haliyle uygulama yönünde adımlar atarken Almanya, konsolosluklarından belli kanıtlar karşılığında, "Vizeye ihtiyacı yoktur" vurgusuna yer veren belge alınması uygulamasını devreye soktu. Hollanda da ise süreç daha çok yargı kanalıyla yürütüldü.

Gelinen aşamada ticari taşıtların sürücüleri, satılan bir mal ya da imzalanan bir sözleşme nedeniyle kurulum, bakım ya da onarım yapacak şirket çalışanları, ücret karşılığında sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerde bulunanların bu üç ülkeye yapacakları seyahatler için vizeden muaf tutulmaları gerekiyor. Bu kategorilere giren Türk vatandaşlarının vizeden muaf olduklarını belgelere dayandırmaları ve durumlarını sınır kapılarında kanıtlamaları isteniyor. Talep edilen belgelerin türü ve sayısı ise ilgili üç ülkenin yetkisine bırakılıyor. Hizmet amaçlı kalış süreleri Almanya için 2, Hollanda ve Danimarka için ise 3 ay olarak belirlenmiş durumda.

Bu ülkelere vizesiz girenlerin diğer Schengen ülkelerine geçmek için vizeye ihtiyaçları olacak. Vizesiz olarak diğer ülkelere geçiş yapıldığının belirlenmesi halinde "yasadışı giriş" yaptırımları gündeme gelecek. Karayoluyla gidişlerde de transit geçilecek ülkeler için vize gerekiyor.

Vize tercih ediliyor
Yetkililer mevcut uygulamaların iyi niyetli ancak yetersiz olduğuna dikkat çekerken şu ana kadarki eğilim, muafiyet kapsamına giren Türklerin sınır kapılarında işlerini şansa bırakmamak için Schengen vizesi alma yolunu tercih ettiğini gösteriyor. Vizesiz girişin belli açılardan vizeli girişten daha karmaşık olması ve "keyfilik düzeyi ile kapıdan geri çevrilme riskinin daha yüksek olması" bu eğilimin ana nedenini oluşturuyor. Komisyon Almanya, Hollanda ve Danimarka'dan vizesiz giriş hakkı bulunan Türk vatandaşlarının daha iyi bilgilendirilmesini istedi.

Bağış da uyardı
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, gelişmenin belge yenilemesi olduğunu belirterek, “Gazetelere yansıyan 3 ülkenin vize muafiyeti veya hizmet sağlayanlara vize uygulamama kararı, aslında Avrupa Birliği’nin bir belgesinin yenilenmesi sırasında eklenen ülkelerdir. Ama o ülkelerde vize yerine vize muafiyet belgesi talep edilmektedir. Vize muafiyet belgesi almak vize almaktan çok daha zordur. Onun için vatandaşlarımızdan, ‘Artık vizeye gerek yok, hadi gidelim’ şeklinde yaklaşımlara çok itibar etmemelerini rica ediyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG