Erişilebilirlik

AB'den Türkiye'ye Vize Darbesi


AB'den Türkiye'ye Vize Darbesi
AB'den Türkiye'ye Vize Darbesi

Avrupa Birliği, Türkiye’nin vize konusundaki ısrarlı taleplerini bir kez daha duymazdan geldi. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği bakanları Ankara’nın beklentilerinin çok gerisinde kalan bir vize kararına imza attı.

Avrupa Birliği içişleri ve adalet bakanları Türkiye üzerinden geçerek yasadışı yollarla Birlik ülkelerine giden göçmenlerin iadesini öngören geri kabul anlaşmasına (GKA) Brüksel'de onay verdi. Ankara'nın bu anlaşmayı imzalama karşılığında başlatılmasını istediği muafiyet hedefli vize diyaloğu ise Türkiye karşıtlıkları kronik hastalık düzeyinde seyreden beş ülkenin engellemesi nedeniyle içi boş bir niteliğe büründürüldü.

İtalya'nın başını çektiği bir grup Türkiye'yle vize muafiyetine kadar gidebilecek diyaloğun Avrupa Birliği Komisyonu’na verilecek somut bir yetkiyle başlatılmasından yana tavır koysa da Türkiye açısından olumlu bir sonuç doğmadı. Ankara’nın taleplerine set çeken ülkelerin itirazları ise teknik nitelikli olmaktan çok uzak.

Ankara, maliyeti yüksek olan GKA'yı imzalama aşamasında, kademeli şekilde vizesiz seyahati mümkün kılacak sürecin başlatılacağından emin olmak istiyordu. Birlik bakanlarının aldığı karar ise diğer aday ve potansiyel ülkeler için muafiyet hedefli vize diyaloğu uygulamasını devreye sokan Avrupa Birliği'nin Türkiye için öngördüğü vize diyaloğunun içinin oldukça boş olduğunu gösteriyor.

GKA'nın ağırlığıyla karşılaştırıldığında oldukça hafif kalan AB'nin kararı çerçevesinde iş adamlarına çok girişli vize verilmesinin teşvik edilmesi, vize uygulamalarının ve talep edilen belgelerin uyumlu hale getirilmesi ve ögrenciler ile araştırmacılar gibi bazı gruplara opsiyonel vize muafiyeti tanınması gibi adımlar atılması olasılık dahilinde.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, AB tarafından alınan kararın çok önemli bir ilk adım olduğunu ve Türk tarafının da bunu görmesini umduğunu söylese de Ankara bu görüşü pek paylaşmadığını ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu konuda ilkesel bir pozisyona sahip olduklarını ve diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça GKA’yı hayata geçirmenin mümkün olmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG