Erişilebilirlik

AB'den Suriye'ye Baskı Çağrısı


Şam'da hükümet kuvvetleriyle savaşan isyancılar
Şam'da hükümet kuvvetleriyle savaşan isyancılar
Avrupa Birliği dışişleri bakanları Brürsel'de yeni Suriye muhalefet lideri Mouaz el-Katip ile görüştü.
Görüşme sonra gazetecilere açıklama yapan AB Dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton Suriye'nin hükümet ve isyancılar arasındaki çatışmaları sona erdirmek için siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Suriye Devlet başkanı beşar Esad'ın çekilmesi için geniş bir destek olmasına rağmen bazı Avrupa ülkeleri yeni kurulun muhalefet cephesini tümüyle benimsemekte çekimser davranıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bunun yakında değişeceğini umduğunu söylerken Londra'nın yeni muhalefet cephesini Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını hatırlattı.
Daha önce Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso çatışmalarda ölü sayısının 40 bini aştığı Suriye’ye daha fazla uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu.
Barroso bu çağrıyı Norveç’in başkenti Oslo’da Avrupa Birliği’ne verilen Nobel barış ödülünü teslim alma töreni sırasında yaptı.

Öteyandan Rusya, Suriye’deki geçiş sürecine dış müdahelede bulunulmasına karşı olduğunu tekrarladı. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada çatışmalara hemen son verilmesi gerektiği ancak siyasi reformların Suriyeliler tarafından yapılması gerektiği vurgulandı.

Amerikalı ve Rus diplomatlar Pazar günü Cenevre’de BM Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi ile biraraya geldi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada durumun giderek kötüleştiği ancak siyasi çözümün hala mümkün olduğu belirtildi.

Öteyandan merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü isyancıların haftalardır süren şiddetli çatışmalardan sonra Halep yakınlarındaki bir askeri üssü iki radikal İslamcı grubun yardımıyla ele geçirdiğini bildirdi.
Bu gruplardan Cephe el-Nusra’nın Irak’taki el-Kaide örgütü ile ilişkisi olduğu sanılıyor.

Bu arada Lübnanlı yetkililer, Trablus’ta Suriye’deki iç savaşla bağlantılı çıkan silahlı mezhep çatışmalarında dört kişinin öldüğünü bildirdi.
Yetkililer Pazar günkü çatışmaya Bab tabbaneh mahallesinde oturan Suriyeli isyancıların Sünni destekçileriyle Cebel Muhsin mahallesinde yaşayan Beşar Esad yanlısı Alevilerin karıştığını açıkladı.
Rakip mahalleler arasında geçen hafta çıkan çatışmalarda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG