Erişilebilirlik

AB'den Suriye ve İran'a Yaptırım


AB'den Suriye ve İran'a Yaptırım
AB'den Suriye ve İran'a Yaptırım

Uluslararası örgütler ve ülkeler bazında gelen uyarılara kulak tıkayan Suriye yönetimine karşı yaptırım üstüne yaptırım kararları çıkıyor. Arap Birliği ve Türkiye'nin devreye soktuğu yaptırımlardan sonra Avrupa Birliği de mevcut yaptırım listesini genişletme kararı aldı.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının aldığı son yaptırım kararları Şam yönetimini ekonomik açıdan zorda bırakacak unsurlar içeriyor. AB dışişleri bakanları, vize ve seyahat yasağı ile malvarlıklarının dondurulması temeline dayanan yaptırım listesine 12 kişi ve 11 kurum daha ekledi. Bu yeni kararla birlikte yaptırım uygulanan Suriyeli sayısı 86'ya, şirket sayısı ise 30'a yükseldi. Yaptırım listesine dahil edilen şirketler arasında kamuya bağlı petrol üretim şirketi GPC de yer alıyor.

Avrupalı şirketlerin Suriye'de enerji yatırımı yapmasına izin verilmemesi, gaz ve petrol sektörüyle ilgili ekipman ihracının yasaklanması, internetteki yazışmaların ve telefon görüşmelerinin izlenmesini sağlayan yazılımların bu ülkeye satışının durdurulması, Suriye tahvillerine alım yasağı getirilmesi ve Suriye bankalarının Avrupa Birliği’nde yeni şubeler açmasının ya da Avrupalı bankalarla ortaklıklar kurmasının yasaklanması yaptırım paketinin diğer unsurlarını oluşturuyor.

Suriye konusunda oldukça kolay uzlaşı sağlayan Avrupa Birliği dışişleri bakanları İran konusunda ise oldukça zorlandı. İngiltere, Almanya ve Hollanda, İran’ın enerji sektörünü hedef alan yaptırımlar istemesine karşın Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve bazı Akdeniz ülkelerinin itirazları nedeniyle bu alanda adım atılamadı. Avrupa Birliği, bu opsiyon üzerinde çalışmaların sürdürülmesine karar verdi. İran’la diyalog arayışı içinde olduklarını söyleyen Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, bununla birlikte baskıyı sürdüreceklerini ifade etti.

İran’a petrol ambargosu türünden bir yaptırımı devreye sokamayan Avrupa Birliği bunun yerine 37 birey ve 143 şirketi yaptırım listesine aldı. Avrupa Birliği ülkelerine seyahat ve vize yasağı ile malvarlıklarının dondurulmasına dayanan yaptırım listesindeki isimlerin belirlenmesinde İran’ın nükleer faaliyetlerinde rol oynama düzeyi belirleyici oldu.

XS
SM
MD
LG