Erişilebilirlik

AB’den Polonya’ya Sert Tepki


Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Polonya'nın hedefinde olmayı sürdürüyor
Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Polonya'nın hedefinde olmayı sürdürüyor

Bir süredir Avrupa Birliği’ne karşı neredeyse isyan bayrağı açan Polonya’dan gelen son açıklamalar Brüksel’in sert tepkisine neden oldu

Avrupa Birliği ile Polonya arasında uzun bir süredir devam eden gerginlik çeşitli düzeylerde sürüyor. Hukukun üstünlüğü alanında attığı adımlar nedeniyle Brüksel tarafından sert şekilde eleştirilen Polonya’nın her fırsatı Avrupa Birliği’ni eleştirmek için kullanması dikkat çekiyor.

Varşova’nın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaşadığı sorunlar sürerken, Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski’nin, Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’a yönelik uzun süredir devam eden olumsuz açıklamalarına yenilerini eklemesi Brüksel’in tepkisine neden oldu.

Timmermans’ı Polonya hükümetine karşı kişisel bir Haçlı seferi yürütmekle suçlayan Waszczykowski, “Komisyon’un meşruiyeti nedir? Komisyon’un demokratik meşruiyeti yoktur. Hükümetler tarafından atanır, seçilmiş değildir. Federal Avrupa’yı yönetecek bir kurulun oluşturulması için yeni kriterler bulmamız gerekiyor. Bir grup seçilmiş bürokratın üye ülkeleri gözetmesini, onlara talimat vermesini ve yönetmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

Genelde siyasilerin açıklamalarına yorum yapmayan Avrupa Birliği Komisyonu bu kez bu kuralı bir kenara bırakarak Sözcü Margaritis Schinas aracılığıyla oldukça sert bir tepki gösterdi.

Schinas, “Bir bakanın, Komisyon’un rolünü, yapısını ve yetkilerini anlamaması çok üzücü. Komisyon 28 Avrupa Birliği üyesinin çıkarlarının, antlaşmaların ve hukukun üstünlüğünün koruyucusudur” dedi.

Polonya ile Avrupa Birliği arasındaki gerginliğin önümüzdeki dönemde tırmanarak sürme ihtimali oldukça yüksek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG