Erişilebilirlik

AB'den Kaddafi'ye Yeni Yasaklar


AB'den Kaddafi'ye Yeni Yasaklar
AB'den Kaddafi'ye Yeni Yasaklar

Avrupa Birliği yetkilileri Libya lideri Muammer Kaddafi aleyhinde yaptırım kararı alındığını açıkladı.

27 üyeli birliğin aldığı yaptırım kararları, Cuma günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce kabul edilen yaptırım paketini güçlendirmeyi amaçlıyor.

AB’nin yaptırım kararları arasında silah ambargosu, mal varlıklarının dondurulması, Kaddafi ve yakın çevresine vize yasağı gibi önlemler yer alıyor. Bu kararlar BM kararlarında da yer alıyor.

AB ayrıca Kaddafi hükümetinin muhalif gösterileri bastırmak için kullanabileceği her türlü araç ve teçhizatın satışına da yasak getiriyor.

AB’den Libya’ya Yaptırım Kararı

Libya konusundaki tonunu her geçen gün sertleştiren Avrupa Birliği, Muammer Kaddafi ve bazı üst düzey yöneticileri hedef alan bir dizi yaptırımı devreye sokma kararı aldı.

Libya’daki ayaklanmanın ilk aşamalarında bazı üye ülkelerin çekinceleri nedeniyle ortak bir tutum belirlemekte zorlanan Avrupa Birliği, sonunda somut adımlar atmaya başladı. Avrupa Birliği dün Brüksel’de alınan kararlar çerçevesinde Kaddafi’nin izolasyonunu bir derece daha arttıracak yaptırım kararları üzerinde anlaştı.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı adına açıklama yapan Macar Bakan Tamas Fellegi Cuma günü üzerinde ilke olarak anlaşılan yaptırımların resmileştiğini ve sivillere yönelik saldırıların sorumlularının hedef alındığını söyledi. Avrupa Birliği tarafından alınan önlemler Birleşmiş Milletler’in aldığı kararı tamamlayıcı ve bir adım öteye götüren bir içeriğe sahip. Yaptırım kararları çerçevesinde Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden Libya’ya yönelik silah transferi durduruldu. Ülke içindeki hareketi bastırmak amacıyla kullanılabilecek malzemeler de ambargo kapsamına alındı. Kaddafi ve ailesinden 5 kişinin yanı sıra 20 Libyalı yöneticinin mal varlıklarının dondurulması ve aralarında Kaddafi’nin de bulunduğu 26 kişiye Avrupa Birliği ülkelerine giriş yasağı getirilmesi Brüksel’in üzerinde anlaştığı yaptırımlar arasında yer aldı. Seyahat yasağı hemen uygulanabilecek bir karar olsa da paketin diğer unsurlarının devreye sokulmasının zaman alması söz konusu olabilecek.

Libya’ya yönelik yaptırım kararları olayların üzerinden uzun zaman geçtikten sonra alınmış izlenimi verse de Avrupa Birliği’nin işleyişi dikkate alındığında bu önlemlerin oldukça çabuk alındığını söylemek mümkün. Fransa, Libya konusunun bir üst kademeye taşınıp liderler düzeyinde yapılacak bir zirvede ele alınmasını talep ediyor. İtalya ve İspanya’nın da desteğini alan bu öneri hakkında henüz somut adım atılmadı.

Avrupa Birliği’nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, birlikte hareket ettiğinde uluslararası toplumun daha etkili olduğunu ve kendilerinin de Birleşmiş Milletler’le yakın ve el ele çalıştıklarını söyledi.

Libya’dan gelen son haberler de dikkate alındığında şimdi odaklanılan noktalardan birini uçuşa kapalı bölge uygulamsına geçilip geçilmeyeceği oluşturuyor. ABD önlem olarak bölgedeki gemilerini Libya açıklarına kaydırırken Avrupa Birliği de değerlendirmelerini sürdürüyor. NATO ise bu tür bir uygulama için Birleşmiş Milletler görevlendirmesi gerektiğine ve Güvenlik Konseyi tarafından alınan son kararda bu konuya atıf yapılmadığına dikkat çekiyor.

XS
SM
MD
LG