Erişilebilirlik

AB’den Irkçılığa Karşı Yeni Önlemler


Avrupa Birliği Avrupa’da tırmanışa geçen ırkçılığın yanısıra yabancı ülkelerdeki radikal İslamcı militanlara destek vermek amacıyla savaşmak üzere özellikle Suriye, Somali ve Sudan’a giden genç akınının önüne geçmeye çalışıyor.

AB Komisyonu’nun Avrupa’daki radikalleşmeye karşı önerdiği önlemlerin açıklandığı basın toplantısında konuşan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmstrom, yüzlerce Avrupalı gencin İslamçı militanların safında savaşmak için Suriye, Sudan ve Somali gibi ülkelere gitmesinden büyük kaygı duyduklarını söyledi.

Malmstrom “Şimdiye kadar 1,200 gencin Avrupa’dan ayrıldığını tahmin ediyoruz ve bu sayı giderek artıyor. Bu gençlerden bazıları teröristlere katılarak savaş eğitimi aldı. Bu kişiler savaş bölgesinden geri döndüklerinde Avrupa’nın güvenliğini tehdit edecekler” diyerek durumun ciddiyetini dile getirdi.

Basın toplantısında AB Komisyonu’nun radikalleşmeye karşı hazırladığı on maddelik önlem paketini açıklayan Malstrom, AB ülkelerinin çok az bir bölümünün bu tehditle yüzleştiğini söyledi.

AB Komiseri, radikalleşmeyle mücadelede eğitime öncelik verilmesini istedi, AB dışındaki ülkelerle işbirliği yaparak eğitim kamplarına giden savaşçıların belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Malstrom, şöyle konuştu: “Bütün AB ülkeleri radikelleşme karşıtı programlar ve terörist gruplardan ayrılmak isteyenler için çıkış imkanı sunmalı. Bu programların uygulandığı ülkelerde radikelleşmeyle mücadele konusunda ilerleme kaydedildiğini biliyoruz. Ancak daha fazla AB ülkesinin konuyla ilgili adım atması gerekiyor.”

Malstrom konuşmasında özellikle Fransa’daki duruma dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande geçtiğimiz günlerde 700 kadar gencin Suriye’deki iç savaşa katılmak için ülkeyi terk ettiğini söylemiş ve bu gelişmeyi “kaygı verici” olarak tanımlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı, terörist ağlarına ve radikallere yataklık yapanlara karşı sıkı önlemler almanın kritik önem taşıdığını da söyledi.

Malstrom yabancı düşmanlığı, şiddet ve ırkçılığın tırmanışı konusunda da uyardı. Aşırı sağcı partiler Avrupa genelinde yükselişe geçmiş durumda. Avrupa Birliği, Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde sağcı partilerin güçlenmesinin kaygı verici bir durum olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG