Erişilebilirlik

AB’den Bankaları Kurtarmada Yeni Kararlar


AB, ekonomik krizlerde önemli rol oynayan bankacılık sektörünü elden geçiriyor. Brüksel'de alınan yeni kararlar 2018'de devreye girecek.
AB, ekonomik krizlerde önemli rol oynayan bankacılık sektörünü elden geçiriyor. Brüksel'de alınan yeni kararlar 2018'de devreye girecek.

Avrupa Birliği üyelerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik krizde en sorunlu görülen unsurlar arasında bankacılık sektörü yer alıyor. Avrupa Birliği bakanları sektörle ilgili bir dizi yeni kural belirledi

Avrupa Birliği ülkeleri ekonomik krizle karşı karşıya kalmaya başladığından bu yana dikkatlerin özellikle çevrildiği sektörler arasında bankacılık başı çekiyor. Çoğu Avrupa ülkesinin bu sektörde yaşanan anomaliler nedeniyle iflasın eşiğine gelmesi, son olarak da Güney Kıbrıs örneğindeki gibi alınan önlemlerin doğrudan mevduat sahiplerini etkilemesi bankacılık konusundaki düzenlemeleri hızlandırdı. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği ekonomi ve maliye bakanları, kurtarma paketlerinde vergi mükelleflerine düşen yükü azaltmak amacıyla bir dizi önlem aldı.

Alınan önlemler bankaların riskler karşısında daha dayanıklı olmasının sağlanmasını, yatırımcıların ya da birikim sahiplerinin beklenmedik zararlarından kaynaklanan piyasa dalgalanmalarının önüne geçilmesini amaçlıyor. Üzerinde uzun süredir çalışılan önlemleri orta yol formülü olarak değerlendirmek de mümkün. “Orta yol”, bir yandan vergi mükelleflerini korumayı diğer yandan da zordaki ekonomilerin korunması için esneklik sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği bakanları tarafından alınan kararlara göre, Güney Kıbrıs örneğinin aksine, 100 bin euro düzeyinin altında birikimi olan hesap sahipleri her zaman güvende olacak. Hesaplarında bu miktarın üzerinde bir birikime sahip olanlar ise bankaların ciddi bir sorunla karşılaşmaları halinde etkilenecekler. Vergi mükelleflerinin korunması için tasfiye fonu oluşturulması da Avrupa Birliği bakanlarının üzerinde anlaştıkları unsurlar arasında yer alıyor.

Son üç yılda borca batan ülkelere yüz milyarlarca euro gönderilmesinin ardından gelen bu kararları değerlendiren Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble bankaların aldıkları yanlış kararlar nedeniyle sorumlu tutulacağını söyledi. Görüşmelerin yavaş, zor ve yoğun geçtiğinin altını çizen Alman bakan, “Bankalar zora girince ödeme yapması gerekenler vergi mükellefleri değil banka sahipleri ve kreditörler olacak” dedi. Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici de alınan kararları, “Sistemin sağlamlığını ve dayanışma sistemi yaratıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Yeni kurallar hemen yürürlüğe girmeyecek. Bakanların üzerinde anlaştıkları tarih 2018 oldu. Bankalar konusunda belirlenen yeni kurallar Avrupa Birliği’ne bir sonraki aşama olarak görülen bankacılık birliğine odaklanma olanağı da sağlıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG