Erişilebilirlik

AB’de Yunanistan Uzlaşısı


Euro Bölgesi toplantısında alınan kararlar ışığında Yunanistan aylardır beklediği mali yardım dilimine Aralık ayında kavuşuyor
Euro Bölgesi toplantısında alınan kararlar ışığında Yunanistan aylardır beklediği mali yardım dilimine Aralık ayında kavuşuyor

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları aylardır Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan gelecek yardımı bekleyen Yunanistan konusunda 11 saat süren pazarlığın ardından uzlaşmaya vardı

Krizin en sert vurduğu Avrupa Birliği ülkelerinin başını çeken ve ekonomisinin uzun bir süre tekrar kendi ayakları üzerinde durabilmesi öngörülmeyen Yunanistan aylardır beklediği mali yardım dilimine kavuşuyor. Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları iki hafta içinde gerçekleştirdikleri üçüncü toplantıda 11 saat süren pazarlıkların ardından Atina’ya yeşil ışık yaktılar.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’ın da bulunduğu toplantıda Yunanistan’ın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 180’ine ulaşma aşamasına gelen kamu borçlarının 2020’de yüzde 124’e, 2022’de ise yüzde 110’un altına indirilmesi yönünde karar alındı. Atina’nın bu taahhüt altına girmesi karşılığında ise yardım diliminin serbest bırakılmasına yönelik sürece start verildi.

Yunanistan’a aktarılacak 43.7 milyar euro düzeyindeki kaynaktan bütçe finansmanı için 10.6 milyar euro, bankalara sermaye aktarımı için 23.8 milyar euro kullanılacak. 34.4 milyar euro tutarındaki kaynak aralık içinde serbest bırakılacak geri kalan 9.3 milyar euro ise Yunanistan’ın söz verdiği vergi reformunu hayata geçirirse 2013’ün ilk çeyreğinde üç taksit halinde ödenecek.

Bu süreçte Yunanistan’ın özel sektörün elindeki tahvillerini üçte bir fiyattan geri satın almaya çalışacak. Bu operasyon için Atina’ya 10 milyar euro seviyesine çıkabilecek düzeyde kredi sağlanacak. Bu işlem de Atina’nın borçlarının 20 milyar euro kırpılması sonucunu doğuracak. Tahvil geri alma işlemine ek olarak borç faizinde 1 puanlık indirim, vadenin uzatılması ve bazı alacaklardan vazgeçilmesi gibi önlemlerin de devreye sokulması öngörülüyor. Bu adımlarla Yunanistan’ın borçları toplamda 40 milyar euro kırpılarak sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker, alınan kararlarla Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilir düzeye indireceğini söylerken IMF Başkanı Lagarde’dan da paralel nitelikli bir açıklama geldi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn de son kararlarla birlikte Yunanistan’la ilgili belirsizliklerin sona erdiğini söyledi.

Açıklamalar oldukça olumlu olsa da bugüne kadar hakkında yapılan hemen her hesap er ya da geç şaşan Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin üzerinde anlaştığı son kararları tam anlamıyla uygulamayı başarıp başaramayacağı büyük bir soru işareti olmayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG