Erişilebilirlik

AB’de “İnsansız” Atağı


AB ülkelerinin katıldığı operasyonlar, insansız hava araçları konusunda ABD ve İsrail'e bağımlılığın en üst düzeyde olduğunu gösteriyor.
AB ülkelerinin katıldığı operasyonlar, insansız hava araçları konusunda ABD ve İsrail'e bağımlılığın en üst düzeyde olduğunu gösteriyor.

Askeri havacılığın önemli unsurları arasında yer alan insansız hava araçları konusunda ABD ve İsrail’e “bağımlı” olan Avrupa Birliği ülkeleri, “Avrupa yapımı” araçlar için kolları sıvadı

Son dönemde askeri havacılığın neredeyse vazgeçilmez unsuru haline gelen insansız hava araçları için bazı Avrupa Birliği ülkeleri de harekete geçme kararı aldı. Avrupa’nın savunma politikasının en önemli gündem maddesi olacağı aralıktaki Avrupa Birliği Zirvesi’ne bir ay kala Brüksel’de bir araya gelen 28 üye ülkeden yedisinin savunma bakanları, “insansız hava aracı grubu” oluşturdu.

Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Hollanda, Polonya ve Yunanistan’dan oluşan grubun nihai amacını, ABD ve İsrail’e bağımlılığı kırarak “Avrupa yapımı” insansız hava aracı üretmek oluşturuyor.

Askeri envanterinde insansız hava aracı bulunduran ya da bulundurmayı planlayan tüm Avrupa Birliği ülkelerine açık olan grup, orta irtifa ve uzun menzile sahip bir araç geliştirme taahhüdünde bulundular.

Grubu oluşturan ülkeler, Avrupa Savunma Ajansı’yla talim, lojistik, bakım ve geliştirme konusundaki deneyimlerini paylaşma ve işbirliği olanaklarını belirleme kararı aldı.

Ortak üretime şimdilik sıcak bakmayan İngiltere, Avusturya, Belçika ve Çek Cumhuriyeti ise projeye yatırım yapacaklarını açıkladı.

Bu konu uzun süredir masada olsa da bir yandan siyasi irade eksikliği diğer yandan da ekonomik sorunlar nedeniyle dondurulmuştu.

Son olarak, grubun öncülerinden olan Fransa’nın Amerikan yapımı 12 Reaper alma kararı Avrupa’nın önde gelen havacılık şirketleri arasında tepkiye neden olmuştu. EADS, Dassault ve Finmeccanica gibi şirketler belli bir süredir Avrupa Birliği’nin insansız hava araçları konusunda ortak adım atması için lobi çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda.

Avrupa Birliği savunma bakanları Brüksel’deki toplantıda Avrupa Savunma Ajansı’na bu alandaki askeri ihtiyaçları belirleme ve maliyet hesaplaması yapma talimatı verdi.

Öngörüler, Avrupa yapımı ilk insansız hava aracının 2020 sonrasında üretilebileceği yönünde yoğunlaşıyor.

İnsansız hava araçları, kullanımları ve bu kullanım çerçevesinde zaman zaman yarattıkları sonuçlar açısından sıkça eleştirilse de sadece askeri alanla sınırlı görev tanımına sahip değiller. Sınır kontrol operasyonları, yangınla mücadele ve doğal felaketlerin izlenmesinde de sıkça bu araçlardan yararlanılıyor.

Savunma bakanları toplantısı sonrasında açıklama yapan Avrupa Savunma Ajansı direktörlerinden Peter Round, alınan kararın, ileride gündeme gelecek Avrupa yapımı uzaktan kumandalı pilotsuz savaş uçağı projesi için bir ilk adım olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG