Erişilebilirlik

ABD'de İstihdam Verileri Olumlu


ABD'de İstihdam Verileri Olumlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Amerikan iş piyasası, Şubat ayında güçlenmeye devam etti. Şubat’ta işverenler, 242 bin kişiye istihdam sağladı. Yüzde 4,9 olan işsizlik oranı ve maaşlar ise sabit kaldı. Ancak iş bulma kurumları için bu, kötü haber anlamına gelmiyor.

İş bulma kurumları ve iş arayanlar için Şubat’ta olumlu gelişmeler yaşandı. İş arama sitesi Indeed.com’a göre işveren talebi, Şubat’ta hızla arttı. Skype aracılığıyla konuşan iktisatçı Tara Sinclair’e göre açık işleri dolduramamak, işverenleri kaygılandırıyordu.

Tara Sinclair, internet sitelerinde işveren talebinin rekor seviyeye eriştiğine dikkat çekiyor. Sinclair, işverenlerin boş kadroları doldurmalarını umduğunu da ekliyor.

Öte yandan Başkan Obama, başkanlık seçimi kampanyalarında Amerikan ekonomisinin kötüye gittiği yönündeki söylemleri yalanladı.

Obama, Amerikan ekonomisinin kötüleştiğini iddia eden aday adayları için gerçeği yansıtmadığını söylediğini, ancak bunun doğru olmadığını söylüyor. Obama'ya göre Amerikan ekonomisi şu anda iyiye gidiyor.

Yeni iş alanları daha çok inşaat ve sağlık hizmetleri sektörlerinde açılsa da istihdamda en büyük kazanımlar, perakende ve gıda hizmetleri gibi düşük ücretli sektörlere ait. Madencilik ve enerji sektörlerinde iş kaybı yaşanırken maaşların düştüğü görülüyor.

Tara Sinclair'e göre, 242 bin kişiye iş sağlanması, ciddi bir gelişme. Ancak maaş artışı olmaması, iş piyasasında hala katedilecek yol olduğunu gösteriyor.

Amerikan Muhasebeciler Enstitüsü’nün son anketine göre iş güveninin azalması, işverenlerin temkinli olmasına yol açıyor. Ensititü Başkanı Valerie Rainey, Skype aracılığıyla konuştu.

Rainey, anket sonuçlarının, ekonominin tepetaklak olacağı yolundaki kaygıları gündeme getirdiğini söylüyor.

Ancak küresel ekonomik krizin Amerikan ekonomisini de olumsuz etkileyeceği yolundaki kaygılar yersiz. Moody’s Analytics’ten iktisatçı Ryan Sweet’e göre asıl tehlike, “Olumsuz Geribildirim Döngüsü”nde yatıyor.

Ryan Sweet, “İş piyasası, maaşlar hariç her kıstasa göre gelişme gösteriyor. Maaşlar da önümüzdeki birkaç çeyrek içinde toparlanacak. Bu geribildirim döngüsü devreye girmediği, bir başka deyişle hisselerin değerindeki düşüş tüketici, işveren ya da yatırımcıları etkilemediği takdirde bu süreci hasarsız atlatabiliriz.” şeklinde konuşuyor.

İstihdamla ilgili son veriler, iş piyasasının büyümeye açık olduğunu gösteriyor. Haftada 180 milyon kişinin ziyaret ettiği Indeed.com sitesine göre iş arayanlar ya da meslek değiştirmek isteyenler için zamanlama hiç bu kadar iyi olmamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG