Erişilebilirlik

AB’de Bütçe Hüsranı


AB Zirvesi'nde uzlaşmaya varılamamasında İngiltere Başbakanı David Cameron'ın önemli payı olsa da kemer sıkmadan yana tavır koyan Londra bu kez yalnız değildi.
AB Zirvesi'nde uzlaşmaya varılamamasında İngiltere Başbakanı David Cameron'ın önemli payı olsa da kemer sıkmadan yana tavır koyan Londra bu kez yalnız değildi.

Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de iki gün süren zirvede 2014-2020 bütçesi üzerinde anlaşma sağlayamadı. Konu 2013’te bir kez daha masaya yatırılacak.

Avrupa Birliği’nin 2014-2020 bütçesini belirlemek üzere Brüksel’de iki günlük bir zirvede bir araya gelen 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları herhangi bir anlaşmaya varamadan dağıldı. Kriz ortamının yarattığı baskı altında saatler süren ikili ve toplu görüşmelerde uzlaşı sağlanamamasında ulusal çıkarların sonuna kadar korunmak istenmesi ve kemer sıkmak isteyenlerle bütçeye hakkının verilmesini talep eden ülkeler arasındaki çekişme etkili oldu.

Kemer sıkmaktan yana olan grubun başını İngiltere Başbakanı David Cameron çekti. “AB üyeleri kemer sıkmak zorunda kalıyorsa AB de aynısını yapmalı” tezini işleyen Cameron, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un ilk aşamada 1 trilyon 47 milyon euro olmasını önerdiği daha sonra ikili görüşmelerin ardından 972 milyar euro seviyesine çektiği bütçe taslağına yeşil ışık yakmadı. Cameron, 7 yıl yürürlükte kalacak bütçenin 886 milyar euro düzeyinde olmasını istedi. Üye ülkeler arasındaki görüş ayrılığının fazlalığı nedeniyle bir ülkenin veto kullanmasına gerek kalmadı ve genel bir kararla toplantıya son verildi.

İngiltere’nin sorun çıkarmasına zirve başlamadan önce kesin gözüyle bakılıyordu. Londra beklentileri boşa çıkarmasa da bu kez diğer zirvelerdeki kadar yalnız değildi. Almanya, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Danimarka ve Avusturya gibi ülkeler de düzeyleri farklı olmakla birlikte bütçede kesintiye gidilmesinden yana tavır koydular. Bütçeyi farklı bir yöne çekmek ve kemer sıkmayı ikinci plana itmek isteyen kampın başında ise Fransa yer aldı. Paris’e en önemli destek ise İtalya ve İspanya’dan geldi.

Makro yaklaşımların yanında spesifik konularda da liderler arasında çetin bir çekişme yaşandı. Fransa, Ortak Tarım Politikası bütçesinde kesintiye gidilmesini reddederken, Polonya ve Portekiz’in başını çektiği 15 ülkeden oluşan bir grup uyum fonlarına dokunulmasına karşı çıktı. İngiltere, 3.6 milyar euro tutarındaki “geri ödeme” kalemini sonuna kadar savunacağının sinyalini verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçilmesinden bu yana sallanma belirtileri gösteren Alman-Fransız dayanışması bu toplantıda ağır bir darbe daha aldı. Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel karşıt kamplarda yer alırken Berlin ile Londra’nın daha önceki zirvelere kıyasla birbirlerine daha yakın durmaları dikkat çekiciydi.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Cameron, “Anlaşmaya varamadık ama kabul edilemez bir anlaşma yapılmasını engelledik” dedi. Liderlerin bütçe konusunda anlaşamaması yolun sonu anlamına gelmiyor. Van Rompuy ve Avrupa Birliği Komisyonu, bu toplantıda gündeme gelen yaklaşım ve verileri de dikkate alarak yeni bir öneri hazırlayacak. Avrupa Birliği liderlerinin 2013’ün ilk aylarında yeni bir bütçe zirvesi için bir araya gelmeleri öngörülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG