Erişilebilirlik

AB'den Suriye'ye Yeni Yaptırımlar


Küçük bir BM gözlemci grubu, sarsılan ateşkesi güçlendirme umuduyla Şam’ın banliyösü Zabadani’yi ziyaret ediyor.

Sekiz kişilik öncü ekibin sözcüsü Neeraj Singh, gruba iki gözlemcinin daha katılacağını açıkladı.

Öteyandan Avrupa Birliği Suriye’ye lüks eşya ve baskı aracı olarak da kullanabilecek malzeme satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Diplomatik kaynaklar ekonomik önlemlerin Lüksemburg’daki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında kararlaştırılacağını bildirdi.

Lüks eşya yasağının kapsamı henüz belirlenmedi ancak bununla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve İngiltere doğumlu eşi Esma’nın gösterişli yaşam tarzına sembolik bir darbe indirmek amaçlanıyor.

Baskı amacıyla da kullanabilecek malzeme listesinde motorlu araçlardan gübre ve diğer kimyasallara kadar çeşitli mallar yeralıyor.

Uluslararası özel temsilci Kofi Annan Cenevre’de yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyinin Suriye’ye ateşkesi denetlemek için 300 gözlemci gönderme kararını “önemli bir gelişme” olarak tanımladı.

İki tarafı da silahlarını bırakmaya çağıran Annan, özellikle Suriye hükümetinin ağır silah kullanmaya son vermesi, kuvvetlerini kent merkezlerinden çekmesi ve kabul ettiği altı maddelik barış planını tümüyle yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Cumartesi günü oybirliğiyle Suriye’de görev yapan gözlemci sayısını 30’dan 300’e çıkarma kararı almıştı.

Sürgündeki muhalif Suriye Ulusal Konseyinin sözcüsü bu sayının yeterli olmadığını hızla en az 3,000 gözlemci gönderilmesi gerektiğini açıkladı.

Pazar günü Suriye ordusu ve isyancı güçler arasında devam eden çatışmalarda beşi asker en az 17 kişi öldürüldü.

BM, bir yılı aşkın rejim karşıtı ayaklanma sırasında ölü sayısının 9 bini aştığını tahmin ediyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG