Erişilebilirlik

ABD’den Resmen Talep Edildi: Gülen’i Tutuklayın


Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki isim olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’in iade süreci için ABD'ye geçici tutuklama talebi yaptı.

Bakanlık, Pennsylvania’da yaşayan Fethullah Gülen'in, darbe girişimi emrini verdiği ve komuta ettiği gerekçesiyle geçici olarak tutuklanmasını resmen talep etti.

Resmi yazıda, "Bu şahıs ülkemizde gerçekleştirilen birçok suçun yanı sıra 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen kanlı darbe teşebbüsünün talimatını veren kişi olarak tutuklanması talebiyle aranmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Talep yazısına, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin yakalama kararı ve darbe girişimi soruşturmasında alınan, Fethullah Gülen aleyhine ifadeler de eklendi.

Adalet Bakanlığı geçici tutuklama talebini, Türkiye ile ABD arasındaki Suçluların İadesi ve Ceza işlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması’nın 10'uncu maddesi kapsamında yaptığına da resmi talep yazısında yer verdi.

4 Eylül'de Çin'deki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama, "Darbe girişiminde bulunanların adalet karşısına çıkartılmaları ve darbe girişiminin soruşturulması konusunda her türlü yardıma hazırız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim" demişti. ABD’li yetkililer ise böyle bir iadenin ABD mahkemelerince onaylanması gerektiğine dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG