Erişilebilirlik

ABD'den Mali Konusunda Fransa'ya Sınırlı Yardım


Mali’de hava saldırılarıyla ülkenin kuzeyinden güneyine ilerleyen İslamcı güçleri durdurmaya çalışan Fransa’ya Amerika’dan sınırlı yardım geliyor. Paris hükümetinin bugün yaptığı açıklamaya göre Mali’de 750 askeri bulunan Fransa bu rakamı aşamalı olarak 2 bin 500’e çıkarmayı planlıyor.

Fransa yalnızca ülkede El Kaide yapılanmasını engellemeyi değil aynı zamanda eski sömürgesi olan Mali’de toprak bütünlüğünün ve devlet otoritesinin tekrar kurulmasını hedefliyor. Ancak Fransa’nın görev süresini “birkaç hafta” olarak tanımlayan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bu görevin 2 bin 500 askerle birkaç hafta içinde, Almanya’nın iki katı büyüklüğündeki bir coğrafyada nasıl başarılacağının ayrınıtılarını vermedi.

Hollande: “Mali’de Kalmaya Niyetimiz Yok”

Diğer taraftan Fransa’nın Mali’ye müdahalesi Mali’de ve Fransa’da, eleştirilere yol açtı. Fransa’nın sosyalist cumhurbaşkanının eleştirilmesine neden olan gelişmelerden sonra bazı kesimler yeniden Fransız Afrikası (Françafrique) yaratılması ihtimalinden rahatsız. Ancak, François Hollande bu savaşın kendi tercihleri olmadığını ve koşulların müdahale gerektirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı konuşmasında Fransa’nın olağanüstü koşullar dışında Afrika’ya müdahale etmemesi gerektiğini ve mevcut durumun eski uygulamalarla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.

BM: “Mali’de 30 bin kişi daha evlerini terketti”

Birleşmiş Milletler İnsani İlişkiler Koordinasyon Dairesi (OCHA) Fransa’nın Cuma günü başlayan müdahalesinden bu yana 30 bin kişinin daha evlerini terk ettiğini açıkladı. Bu Mali’de yerinden edilenlerin sayısını 230 bine çıkarmış bulunuyor. OCHA sözcüsü Jens Laerke, 2013 yılında Mali’de 4 milyon 200 bin kişinin insani yardıma ihtiyacını olacağını ve bunların yüz binlercesinin yetersiz beslenen çocuklar olacağını söylüyor. Dünya Gıda Programı (WFP) geçen yıl Mali’de 1 milyon 200 bin kişiye yardım etmişti.

Leon Panetta: “ABD’nin Asker Göndermesi Gündemde Değil”

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, El-Kaide’nin Kuzey Afrika kanadının Mali’yi üs haline getirmesini engellemeye çalışan Fransa’yı kutlarken Washington’un yardımının sınırlı olacağını söyledi. Pazartesi günü Portekiz’e giderken konuşan Panetta, Amerika’nın Fransa’ya istihbarat yardımı yapabileceğini ve lojistik destek vereceğini belirtti. Ancak yetkililer Washington’un operasyondaki rolüyle ilgili olarak iki ülke arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söylüyor.

Panetta Lizbon’daki basın toplantısında El-Kaide Kuzey Afrika kolunun henüz Amerika’ya saldırmaya gücünün yetmediğini ancak bu güce ulaşmak isteyeceklerini söyledi. Panetta, Mali’yi üs haline getirmenin gruba bu yolda yardımcı olacağını ekledi.

Pentagon’un Afrika Merkezi adlı biriminde görevli emekli Albay Thomas Dempsey, yapılacak daha ciddi bir uyarı konusunda temkinli olunması gerektiğini düşünüyor. Albay Dempsey, “Şiddet yanlısı güçlerle mücadele ederken dikkatli olmalıyız. Kuzey Mali’deki farklı gruplar arasındaki çatışmaları alevlendirmek istemiyoruz. Ülkedeki şiddeti daha kötü hale getirmek istemiyoruz,” diye konuşuyor.

Fransa Sınırlı AB Desteğinden Rahatsız

Fransa’da hükümet diğer Avrupa Birliği üyelerinin krize yeterli ilgi göstermemesinden şikayetçi. Hükümetin parlamentoyla ilişkilerden sorumlu bakanı Alain Vidalies, Fransa’nın tam anlamıyla yalnız olduğunun söylenemeyeceğini, ancak bazı ülkelerin tutumunun üzücü olduğunu söyledi. Vidalies diğer ülkelerle görüşmelerin süreceğini ve olumlu sonuçlar beklediğini bildirdi. Bakan bu çatışmada Fransa’nın yalnız hareket etmeyi seçmediğini, ancak koşulların bunu gerektirdiğini de yineledi.

Fransa eski Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise Avrupa’nın Mali’yle daha çok ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Mali’de uyuşturucu ticareti, suç ve siyasi terörizmin sorun olduğunu bildiren Juppe, bu sorunların Avrupa’nın tüm demokrasilerini tehdit ettiğini ve yalnızca Fransa’yla ilgili bir durum olmadığını vurguladı.

Uzmanlar, geçen yılki askeri darbeden sonra meşru bir hükümet kurulamayan Mali’de kuzey bölgelerini kontrol altına alabilecek bir güçlü bir yönetim oluşmasının yıllar sürebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG