Erişilebilirlik

ABD'den IŞİD'e Yeni Hava Saldırıları


Amerikan ordusu Pazar günü Irak’ta IŞİD militanlarına karşı yeni hava saldırıları düzenledi. Saldırılara katılan savaş jetleri ve insansız hava araçlarının militanların kullandığı zırhlı araçları ve kamyonları vurduğu bildiriliyor.

Bu arada Amerikan ordusu Kuzey Irak’ta Erbil yakınlarındaki dağlarda mahsur kalan mültecilere havadan insani yardım atmaya Puzur günü de devam etti.

Üç hava operasyonunda İslamcı militanlardan dağlara kaçan Hristiyanlar, Yezidiler ve diğer dini azınlıklara 52 bin yiyecek ve binlerce litre su iletildi.

Bölgedeki yetkililer Pazar günü en az Sincar dağında mahsur kalan en az 5 bin Iraklı sivilin Suriye’ye kaçabildiği ve oradan yeniden Kürt kuvvetlerinin himayesinde kuzey Irak’a getirildiklerini açıkladı.

Amerikan ordusu Cumartesi günü Sincar dağındaki mültecilere ateş açan IŞİD militanlarına karşı dört hava saldırısı daha düzenledi.

Barack Obama, ayrı gün tatile çıkarken Amerika’nın Irak’ın kuzeyinde düzenlediği hava saldırılarının, Erbil çevresindeki IŞİD militanlarına ait silah ve teçhizatı başarılı bir şekilde tahrip ettiğini bildirdi.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Obama, IŞİD’den kaçarak Sincar Dağı’nda mahsur kalan azınlık gruplara da insani yardımların devam ettiğini, bu gruplara ulaşmak amacıyla bir güvenlik koridoru planı hazırlandığını belirtti.

Obama Amerika’nın insani yardım operasyonlarına İngiltere ve Fransa’nın da katılacağını sözlerine ekledi.

Hava ve insani yardım operasyonlarının ne kadar devam edeceği sorularına açıklık getirmeyen Başkan Obama, IŞİD tehdidinin birkaç hafta içinde giderilemeyeceğini, biraz zaman alacağını kaydetti.

Öncelikli hedeflerinin Irak’ta kapsamlı bir hükümet kurulması olduğunu belirten Obama, bu şekilde Irak güvenlik kuvvetlerinin sığınmacıları koruma altına alarak, ülkenin önemli bir kısmını elinde bulunduran IŞİD militanlarıyla mücadele edebileceğini söyledi.

Obama konuşmasını tamamlamasının ardından helikopterle Andrews Hava Üssü’ne geçti. Obama ailesi, yaz tatilini geçirecekleri, Massachusetts eyaletinde bulunan Martha’s Vineyard adasındaki resmi yazlıklarına gidiyor.

Irak krizi, son bir haftadır Amerikan hükümetinin öncelikli gündemi haline geldi. Başkan Obama, haftalık radyo konuşmasında da Irak’taki IŞİD militanlarına müdahale kararının nedenini açıklarken, “Katliamla karşı karşıya kalan suçsuz insanları Amerika bunu görmezden gelemezdi” diye konuştu. Obama, Amerikan uçaklarının attığı gıda ve suyun, sığınmacıların hayatta kalmalarına yardım edeceğini söyledi.

IŞİD militanlarından kaçanlar arasında Yezidiler, Iraklı Hristiyanlar ve Şii Türkmenler bulunuyor. Militanlar ellerine geçirdiklerini zorla Sünni Müslümanlığa geçiriyorlar ya da şeriat kurallarına göre idam ediyorlar. IŞİD halkın ve Irak askerlerinin üzerinde psikolojik baskı oluşturmak amacıyla, kendilerine uymayanların başlarının kesildiğini, ya da silahlarla vurulduğunu gösteren videolar yayınlıyor.

İki ay önce Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçiren IŞİD militanları, kaçan Irak ordusunun geride bıraktığı Amerikan silahlarına da el koymuş durumda. Amerika 2012 başında Irak’tan çekildiğinde Irak ordusuna ve Peşmerge güçlerine önemli miktarda silah ve teçhizat bırakmıştı. Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nun 49 personelini de rehin alan IŞİD, halen Irak’ın kuzeybatısı ve Suriye’nin doğusunda geniş bir bölgeyi kendi kontrolü altında bulunduruyor. Bu bölgede halifelik ilan eden IŞİD, halen gönüllülerden oluşan militan gücünü genişletmeye devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Irak’ın içinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin sayısının bir milyonu aştığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG