Erişilebilirlik

ABD'den Barış Süreci Güvencesi


Beytüllahim'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyaretini protesto eden Filistinliler
Beytüllahim'de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyaretini protesto eden Filistinliler
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmut Abbas’la görüşen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’un Ortadoğu barış görüşmelerinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Beytüllahim’de Filistin lideri Mahmut Abbas’la görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Kerry, ne Başkan Obama’nın da kendisinin de Ortadoğu’da barış arayışlarına son vermek gibi bir niyeti olmadığını tekrarladı. Bakan Kerry ayrıca Amerika’nın, İsrail’in Filistin topraklarında yerleşim birimleri kurmasını reddettiğini de yineledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise John Kerry ile Kudüs’te yaptığı görüşme sonrasında İsrail-Filistin sorununa getirilecek iki devletli çözüm sürecinin somut ilerleme gösteremediğini ve başarısız olduğunu öne sürdü.

Barış görüşmelerine ilişkin çekincelerini açıklayan Netanyahu, Filistinliler'in yapay krizler çıkardıklarını, kışkırtıcı tavırlara devam ettiklerini ve gerçek barış için alınması gereken tarihi kararlardan kaçındıklarını iddia etti.

Netanyahu ve Mahmut Abbas’la Amman’da tekrar biraraya gelecek olan John Kerry, barış görüşmelerinde her zaman zorluklar ve gerginlikler yaşandığını, ancak tarafların bu sorunları çözeceğinden emin olduğunu söyledi. Kerry, hem İsrail hem de Filistin’in barış anlaşmasına varabilmek için bazı ödünler vermesi ve zor kararlar alması gerektiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ayrıca Netanyahu’nun, dünya güçlerinin İran’la anlaşma yaparak bu ülkeye uygulanan yaptırımların hafifletilmesinin yolunu açacağına ilişkin kaygılarını da ele aldı. Kerry, “Amacımız, İran’ın sadece barışçı amaçlı bir nükleer programa sahip olmasını sağlamaktır. İran’ın nükleer programının toplu imha silahları üretme amaçlı değil, yalnızca barışçı amaçlı olduğundan emin olmak tüm dünyanın görevidir” şeklinde konuştu.

İranlı diplomatlar Perşembe günü Cenevre’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin ile Almanya’nın temsilcileriyle biraraya gelecek.

Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail ve Batı Şeria’daki temaslarından sonra Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Fas’ı da ziyaret edecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG