Erişilebilirlik

ABD’den AB’ye: Sakin Olun


ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Brüksel'deki temasları bağlamında Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Mogherini'yle ortak bir basın açıklaması yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Brüksel'deki temasları bağlamında Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Mogherini'yle ortak bir basın açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Brüksel’de yaptığı temaslarda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı sonrasında Birlik ülkelerinden sakin olmalarını ve intikamcı yaklaşımlar içine girmemelerini istedi

Düzenlediği referandumla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin geleceğiyle yakından ilgilenenler arasında ABD de yer alıyor. Kararın hemen ardından Avrupa’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin duraklarından biri Brüksel’di. Kerry, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle yaptığı görüşmelerde Brexit’in Avrupa Birliği üzerindeki ilk etkileri ve bundan sonra izlenecek yol konusunda ilk elden bilgi alma imkanı buldu. Kerry’nin Avrupa Birliği’ne yönelik ana mesajı ise “Sakin olun” oldu.

ABD’nin güçlü bir Avrupa Birliği’ne verdiği önemin altını çizen Kerry, neredeyse birlikte çalışılmayan konu olmadığını vurgulayarak, “Bu geçiş sürecinde kimsenin kontrolü kaybetmemesine, yarım yamalak masadan kalkmamasına ve insanların intikamcı tavır takınmaya başlamamasına odaklanmamız kesinlikle esastır” dedi.

Referandum sonucunun ABD’nin istediği şekilde olmadığını gizlemeyen Kerry bununla birlikte demokratik bir sürecin sonunda ortaya çıkan karara saygı duyduklarını belirterek, “Bundan sonra önemli olan liderlerin halkın iradesini sorumlu, hassas ve stratejik açıdan uygulamaya koymasıdır” ifadelerini kullandı.

Batılı ülkeleri uzun zamandır bir arada tutan çıkarlar ve değerlerin referandum günü değişmediğini kaydeden Kerry, “Bu değerler ve çıkarlar referandumdan sonra da aynı. Önemli olan, bu çıkarlara, bu değerlere odaklanmaktır” diye konuştu.

Kerry, ABD’nin bundan sonra da İngiltere ile olan özel ilişkisini devam ettireceğini ve geçiş sürecinin en iyi, hassas ve yumuşak şekilde olması için gereken desteği sağlayacağını söyledi.

Mogherini de görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Bizim için ABD'li dostlarımızı, sürecin prosedür ve sonuçlarına dair tam olarak bilgilendirmek ve dostların yaptığı gibi zor olan bu anı beraber, el ele atlatmak çok önemli” dedi. Mogherini, Avrupa Birliği’nin öncesinde olduğu gibi güçlü olduğunu ve gelecekte daha da güçlü olacağını belirtti.

Kerry, Avrupa Birliği’nin yanı sıra NATO’da da temaslarda bulundu. İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almasının gelecek ay Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak olan NATO Zirvesi’ni etkilemeyeceğini, hatta herkesin daha güçlü bir NATO beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Kerry’nin görüştüğü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Özellikle, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasının ardından NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki işbirliğinin önemli bir lideri olarak çok daha önemli bir hale geldi” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG