Erişilebilirlik

'Asgari Ücret Artışı En Çok Kadınlara Yarar'


'ABD'de Asgari Ücret Artışı En Çok Kadınlara Yarar'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Başkan Barack Obama kısa süre önce yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında asgari ücretin yükseltilmesi çağrısında bulundu. Halen asgari ücret saat başına 7 dolar 25 sent ve Başkan Obama bunun 9 dolara yükseltilmesini istiyor. Sendikalar ve çalışanların haklarını savunanlar, ücret artışının özellikle kadınları olumlu yönde etkileyeceğini söylüyor.

Sendikalar, asgari ücretin yükseltilmesi için uzun zamandır lobi yapıyordu.

Obama da Birliğin Durumu konuşmasında buna destek verdi: “Asgari ücretle geçinen iki çocuklu bir aile hala yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu doğru değil.”

Amerika’da işgücünün yarısını kadınlar oluşturuyor. Amerika’daki asgari ücretli işlerin yarısından fazlasında da kadınlar çalışıyor. Joan Entmacher, Ulusal Kadın Hukuk Merkezi’nden. Entmacher, “Garsonluk yapıyor, hizmet sektöründeki tüm işlerde çalışıyorlar. Otellerde oda temizliyor, geceleri ofislerde temizlik yapıyorlar. Bu işler genelde asgari ücretle yapılan işler ve çoğunu da kadınlar yapıyor,” diyor.

Bu yüzden de asgari ücret yükseltilirse, bundan en çok kadınlar yararlanacak.

Entmacher, “Her üç asgari ücretli işin ikisinde kadınlar çalışıyor. Oysa kadınlar daha çok para kazanırsa bu sadece kendi ailelerine değil tüm ekonomiye yarar sağlar. Kadınlar çok kazanıp, çok harcadıkça, tüm ülkede daha fazla istihdam alanı açılır,” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik durgunlukta asgari ücretle geçinmek çok daha zor. Debra Roth, resesyon öncesinde yüksek ücretli bir işte çalışırken, işten çıkarıldıktan sonra ancak asgari ücret ödeyen bir iş bulabilmiş: “Mesleki birikim olarak kendime güvenirim, ama hem gelir kaybı hem de geleceğe güven duyamamak, hayatımı altüst etti.”

Roth, şimdilerde kendi alanında, Kadınlar İçin Daha Fazla Fırsat adlı bir kuruluşta, iletişim koordinatörü olarak çalışıyor. Kuruluş, kadınlara, ekonomik açıdan kendilerine güvenen bireyler olmaları için yardım ediyor.

Roth, “Asgari ücretle çalıştığım günlerde bahşişlerle geçinmeye çalışırken kendi kendime ‘bu böyle devam edemez, daha iyi bir iş bulmalıyım, geçinebileceğim bir işte çalışmalıyım’ diyordum,” diyor.

Amerika’da asgari ücret 2009 yılından bu yana arttırılmadı.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG