Erişilebilirlik

ABD'de Yeni Başkan'ı Bekleyen Sorunların Başında Ekonomi Geliyor


Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ekonomi uzmanları, Amerika’da 2012 başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın işinin çok zor olduğunu söylüyor. Uzmanlar, yeni yönetimin önünde aşılması zor sorunlar olacağı, yüksek işsizlik oranı, artan ulusal borç ve siyasi liderlerin ortak noktada buluşmakta zorluk çekmesi gibi sorunların yeni başkanın başını ağrıtacağı görüşünde.

Başkan Obama, ”Benim yönetimimdeki Amerika, son 8 yıldan beri hiç üretmediği kadar çok petrol üretiyor,” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Mitt Romney, ”Obama başkan seçildiğinden beri benzin fiyatları iki kat arttı,” diyor.

Amerika’da siyasi liderler kimin daha iyi bir enerji politikasına sahip olduğunu tartışa dursun iktisatçılar benzin fiyatlarını düşürmek için kısa vadede atılacak çok adım olmadığı görüşünde.

Aynı durum Avrupa’nın borç krizine ya da Çin’de üretimin azalmasına çare bulmak için geçerli.

İktisatçılar acilen çözüm bulunması gereken birçok iç sorun olduğunu belirtiyor.

Konut sektörü hala zayıf.

Amerika’daki gelir eşitsizliği dünyanın en büyükleri arasında.

Çalışma ekonomisi uzmanı Ron Blackwell, her beş Amerikalı’dan birinin ya işsiz olduğunu ya da hakettiği işte çalışmadığını söylüyor: ”Bu durum sosyal ve siyasi açıdan sürdürülemez hale geldi.”

Amerika’nın borcuysa 15 trilyona yaklaşıyor.

1946-1964 yılları arasında doğan Amerikalılar’ın emeklilik yaşına geldiği de hesaba katılırsa vergi mükelleflerinin omuzlarındaki yük daha da artıyor.

İktisatçı Laurence Kotlikoff bunu şöyle açıklıyor: ”15 yıl içinde kişi başına 40 bin dolar gerekecek. Bunu 7 ila 8 milyon emekliyle çarpın. Bu da emeklilerin sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin karşılanması için yılda 3 trilyon dolar gerekecek demektir.”

Kotlikoff, siyasi liderler harekete geçmediği sürece bu senaryonun ülkeyi iflasa sürükleyeceğini söylüyor.

Ancak anlaşmaya varmak zor.

Seçim harcamalarının çoğunu nüfusun en zengin yüzde birlik kesiminin yarısı karşılıyor. Ticaret Bakanlığı eski müsteşarı Robert Shapiro, artık az sayıda zenginin Kongre’nin ne yapacağına karar verdiğini söylüyor: ”Bu durum, son 15 yıldır oluşan kutuplaşmayı daha da derinleştiriyor. Bu kutuplaşma son derece tehlikeli çünkü ülkeyi ikiye bölüyor."

Uzmanlar yavaş da olsa toparlanan Amerikan ekonomisinin dünyanın en dayanıklı ve dinamik ekonomisi olduğunu söylüyor. Robert Shapiro ise kutuplaşmanın siyasi felce yol açacağı görüşünde.

XS
SM
MD
LG