Erişilebilirlik

ABD’de Üniversite Eğitimi Alan Latin Amerika Kökenlilerin Oranı Çok Düşük


ABD’de Üniversite Eğitimi Alan Latin Amerika Kökenlilerin Oranı Çok Düşük
ABD’de Üniversite Eğitimi Alan Latin Amerika Kökenlilerin Oranı Çok Düşük

Amerika’da üniversite eğitimi alan Latin Amerika kökenlilerin oranı çok düşük. Ülkede faaliyet gösteren Hispanik Yüksek Eğitim Fonu bu durumu değiştirmeye çalışıyor.

Maryland Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Karen Guzman, bilgisayar mühendisliği ve psikoloji eğitimi alıyor.



Guzman, 3 yıl önce Hispanik Gençlik Sempozyumu’na katıldıktan sonra üniversiteye gitmeye karar verdiğini söylüyor: “Hayatımda ilk kez benim gibi Latin kökenli gençlerin ‘Ben üniversiteliyim, sen de başarabilirsin’ dediğini hatırlıyorum.”

Guzman, “Daha önce kendime örnek alabileceğim, üniversiteye giden tanıdığım yoktu. Etrafımdakiler okulu bırakanlarla doluydu. Üniversiteye gitmek, orduya katılmak gibi planları yoktu.” diyor.

Hispanik Gençlik Sempozyumu, Hispanik Yüksek Eğitim Fonu’nun desteklediği, gelecek neslin Latin kökenli meslek sahiplerini yetiştirmeyi amaçlayan bir program. Robert Arenas, sempozyuma geçen yıl katılmış.

Arenas, “Hispanik Yüksek Eğitim Fonu, Latin kökenli iş sahiplerinin gençlerle tanışmasını sağlıyor. Üniversite eğitimli bu Latinler bizlerden yaşça büyük. Onları görünce umutlandım, ben de başarabilirim diye düşündüm.” diyor.

Arenas’ın babası, sempozyumdan ilham alan oğlunun kararlı olduğunu söylüyor: “İnanamadık. Robert sempozyumdan bambaşka bir insan olarak döndü. Çok mutluydu.”

Sempozyumun kurucusu George Cushman’a göre, üniversiteye gidecek kadar akıllı olmadığını düşünen Latin kökenli gençlerin fikrini değiştirmek, geleceğe yatırım yapmak demek. Cushman, “Bu çocukların düşünce yapılarını tamamen değiştirmemiz gerekiyor. Hepsi harikalar. Virginia’da bir grup öğrenci bu programı kurduğumu öğrenince bana geldi ve ‘Bize inandığınız için teşekkür ederiz’ dedi.” diyor.

Sözcü Anne Guarnera’ya göre, sempozyum, Hispanik Yüksek Eğitim Fonu’nun Latin öğrencilerin başarısını sağlamada sunduğu bir ilk adım.

Guarnera, “Öğrenciler daha sonra Hispanik Gençlik Enstitüsü’nde yıl boyunca programlara katılıyor. Böylelikle üniversiteye girmeye yaklaştıkça onlara destek veriyoruz. Üniversiteye başladıkları zaman da verdiğimiz burslarla onları destekliyoruz." diyor.

Karen Guzman da Gençlik Enstitüsü’ne katılmış: “Burada çeşitli şirketleri ziyaret ettik, değişik alanlarda çalışan kişilerle çalıştık, hepsiyle hala iletişim içindeyiz.”

Guzman, “Danışmanım, bazı programlara daha katılmamı öneriyor. Derslerimin nasıl gittiğini soruyor. Benim iyiliğim için çabaladığını bilmek çok güzel. ‘Yanındayım’ deyip ondan sonra da arayıp sormayanlar gibi değiller, hep destek oluyorlar.” diyor.

Guzman, Hispanik Yüksek Eğitim Fonu sayesinde önündeki bütün kapıların açılacağını hissettiğini, hayallerini gerçekleştirmek için çok çalışması gerektiğini de bildiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG