Erişilebilirlik

ABD’de Türk Film Festivaline Büyük İlgi


Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda ödül alan Özlem Sarıyıldız, Emre Kayış ve Atilla Ünsal
Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda ödül alan Özlem Sarıyıldız, Emre Kayış ve Atilla Ünsal

16 Mart – 23 Nisan tarihleri arasında yaklaşık altı hafta devam eden, toplam 25 film ve beş konserin yer aldığı 16. Boston Türk Film ve Müzik Festivali sona erdi.

7’si yönetmen ve 22’si müzisyen toplam 31 sanatçının konuk olarak katıldığı festival, Amerikalılar tarafından da ilgiyle izlendi.

Programda yer alan 18 filmin Kuzey Amerika ve ABD’de ilk gösterimleri yapıldı

Mükemmellik ödülü Uğur Yücel’e

Festivalin 'Türk Sinemasında Mükemmellik Ödülü’nün 11’incisinin sahibi bu yıl Uğur Yücel oldu. Ayrıca 11. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda ödül kazanan filmlerin yönetmenlerine de ödülleri verildi.

Yönetmenler Yüksel Aksu, Ahmet Boyacıoğlu, Kıvanç Sezer ile Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda en iyi film jüri ve seyirci ödüllerini kazanan filmlerin yönetmenleri Özlem Sarıyıldız, Emre Kayış ve Atilla Ünsal festivalin konukları arasındaydı.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde konuk yönetmenlerle film gösterimleri sonrasında söyleşiler yapıldı ve Türk Sineması üzerine bir de panel düzenlendi.

Festival kapsamında çok sayıda etkinlik

Festivalin müzik bölümündeki seçkin konserler dinleyicilerin beğenisini kazandı. Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasından Jülide Yalçın ve piyanist Elif Önal’ın verdiği resital büyük ilgi gördü.

Programda Beethoven ve Prokofiev’in yanı sıra Ahmet Adnan Saygun’un eserleri de seslendirildi.

Festival programı kapsamında Türkiye’nin ilk profesyonel kadın neyzeni Burcu Karadağ, Berklee Müzik Okulu’nda ilk kez bir ney atölyesini yönetti.

Boston Goethe Enstitüsü’nde de, "Ney ve Kanun İkilisi"nden bir konser yer aldı.

Neyzen Burcu Karadağ ve Kanuni Tahir Aydoğdu’nun gerek bireysel gerekse karşılıklı taksimleri ve saz musikisinin en güzel örneklerinin yer aldığı konserin yerleri günler öncesinden tükendi.

Konser öncesinde de ikilinin birlikte yönettiği bir ney ve kanun atölyesi de yer aldı.

Festival müzik programı, Neotolia grubunun yeni albümlerini tanıttıkları konserleri ile sona erdi. Bir çok ünlü konuk sanatçının da yer aldığı albüm ve konser müzikseverlerden tam not aldı.

‘Amerikalıların festivale ilgisi giderek artıyor’

Festivalin organizasyonu yapan Erkut Gömülü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada festivalin kapsamı her yıl genişlediğini belirterek ilginin de oldukça arttığını söyledi. Gömülü, “Düzenlediğimiz festivalle Türkiye ile ABD arasında bir kültür köprüsü oluşturduk. Festivalle Türkiye’nin ABD’de tanıtımını yapıyoruz. Amerikalıların festivale ilgisi her geçen yıl giderek artıyor” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG