Erişilebilirlik

ABD’de Terör Uyarı Sisteminde Renk Uygulamasına Son


ABD’de Terör Uyarı Sisteminde Renk Uygulamasına Son
ABD’de Terör Uyarı Sisteminde Renk Uygulamasına Son

Obama yönetimi, 11 Eylül saldırılarından sonra uygulamaya koyduğu terör uyarı sistemini yürürlükten kaldırıyor.

İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano’nun bugün bir açıklama yaparak farklı renklerle sınıflandırılan uyarı sisteminin Nisan ayından itibaren aşamalı olarak kaldırılacağını açıklaması bekleniyor. Bakan, bunun yerine belirli coğrafi tehditlere odaklı yeni bir sistem kullanılacağını açıklayacak.

Dönemin Başkanı George Bush, 11 Eylül saldırılarından aylar sonra renkli uyarı sistemini başlatmıştı. Sistemde tehditler beş sınıfta değerlendiriliyor, en az tehdit yeşille en yüksek tehdit ise kırmızıyla kodlanıyordu.

Tehlike seviyesi yeşil, mavi, sarı, portakal rengi ve kırmızı olarak sıralanıyordu. Renkli uyarı sistemi başından bu yana işe yaramadığı için eleştiriye uğruyordu. Bazıları da Bush yönetiminin siyasi açıdan hassas dönemlerde tehlike seviyesini suni olarak yükselterek politik çıkar sağladığını iddia ediyordu.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu üyesi Bennie Thompson, mevcut sistemin Amerikan halkına teröre karşı hazırlıklı olmayı değil korkmayı öğrettiğini söyledi. Komisyonun Cumhuriyetçi başkanı Peter King ise renkli kodlama sisteminin değerli amaçlara hizmet ettiğini söylerken yerine daha hedef odaklı bir sistem getirilmesi gerektiğini kabul etti.

XS
SM
MD
LG