Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Üniversiteli Gençleri Korkutuyor


İşsizliğin %8’in üzerinde olduğu Amerika’da üniversite eğitimi için onbinlerce dolar ödeyen öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulamaması çok ciddi bir sorun

Amerika’da öğrencilerin üniversite borcu Nisan ayında 1 trilyon dolara çıkarak rekor kırdı. Üniversite kampüslerinde “Bir Trilyon Dolar Günü” adıyla gösteriler yapıldı, kredi borçlarının öğrenciler ve aileleri üzerindeki maddi baskısına dikkat çekildi. İşsizliğin %8’in üzerinde olduğu Amerika’da üniversite eğitimi için onbinlerce dolar ödeyen öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulamaması da çok ciddi bir sorun.

Kate Duffy, Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde sahne eğitimi almış. Mezun olmasına sadece bir ay var. Genç kız şöyle konuşuyor:

"Hem mutlu, hem kaygılıyım. Öğrenciyken gelecekle ilgili kaygılardan uzaktım. Oysa şimdi arkadaşlarımın hepsi gibi ben de iş bulamamaktan korkuyorum."

Duffy’nin arkadaşı Angela Miller da mezun olmaya hazırlanıyor. Müzik ve tiyatro alanında çalışmak isteyen gençlerin önceliği, iş bulmak. Çünkü mezun olduktan altı ay sonra öğrenci kredilerini ödemeye başlamaları gerekiyor. Amerika’nın en pahalı üniversitelerinden birinde okuyan Angela ve Duffy’nin toplam 400 bin dolar borçları var.Angela şunları söylüyor:

”Bunun ne anlama geldiğini ve bu kadar borcu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Herhalde ilk faturalar gelince şok olacağım."

Üniversitenin İşletme Fakültesi, öğrencilere iş ararken yardımcı olmak amacıyla mülakat provaları, iş fuarları hazırlıyor.

Fakülte Dekanı Lawrence Ward, lisans programlarının öğrencilerin iş bulmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmadığını söylüyor:

"Öğrencilerimi, hayatları boyunca çalışabilecekleri şekilde hazırlamaya gayret ediyorum. Bu geleceğe yönelik bir yatırım. Mezun olur olmaz iş bulamayabilirsiniz ama doğru becerileriniz, doğru yetenekleriniz ve bilginiz varsa, eninde sonunda fırsatı yakalarsınız."

İşletmecilik öğrencisi Alexandra Golomb, bu görüşe katılıyor:

"Benim en çok önem verdiğim konu eğitim ve aldığım eğitimin mutlaka iş bulmama yardımcı olması gerektiğini düşünmüyorum. Amerikan Üniversitesi’nde aldığım eğitim bana çok şey öğretti."

Fakültenin ses teknolojisi programının direktörü olan Paul Oehler ise, olaya farklı bir açıdan bakıyor, bütün mezunların iş bulmasını istiyor:

"Mezun olan öğrencilerin her birine iş bulmak için çalışıyorum ve buluncaya kadar pes etmiyorum. Bunu bir sorumluluk ve görev sayıyorum. Bu eğitim için hepsi çok para ödedi, hepsinin kredi borcu var."

Oehler’in öğrencilerinden Dara Hirsch, ne iş olursa olsun çalışmak istiyor:

"Arkadaşlarımın çoğu dört, beş işte çalışıyor. Farklı işlerde çalıştıktan sonra istediğim gibi bir iş bulacağımı ve hayatımda bir denge kuracağımı biliyorum."

Sahne Sanatları Bölümünde okuyan Kate Duffy, mezun olduktan sonra Washington’da kalmayı ve iyi bir iş bulmayı umuyor:

"Bence en önemlisi, mutlu olmak ve hedefimizin peşinden koşmak. Yapmak istediklerimizi yapabilirsek mutlu olacağımıza inanıyorum."

Kate Duffy, mezuniyete kadar öğrenci olmanın tadını çıkarmak istiyor ve iş hayatına atılmakta acele etmeyeceğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG