Erişilebilirlik

ABD'de Silah Kontrol Tartışmaları Devam Ediyor


ABD'de Silah Kontrol Tartışmaları Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Kısaca NRA denen Ulusal Ateşli Silahlar Birliği Amerikan anayasasının vatandaşlarına silahlanma hakkı verdiğini savunuyor. NRA, ABD’nin en etkili lobi gruplarından biri olarak da biliniyor. Birliğin başkan yardımcısı Connecticut’ta bir ilkokulda çoğu çocuk 26 kişinin öldüğü saldırıya yanıt olarak yeni silah yasağı yasaları çıkarmak yerine hükümetin okullara silahlı güvenlik görevlileri ataması gerektiğini söylüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Chris Simkins silah kontrol tartışmalarında NRA’in neden bu kadar önemli bir yeri olduğunu araştırdı.

NRA 141 yılı aşan süredir bireysel silahlanmayı destekliyor. 4 milyondan fazla üyesi olan kurum Amerikan anayasasının silahlanma hakkı tanıyan 2. Maddesinin en önemli savunucusu ve ABD’de önemli bir siyasi güce sahip. Sunlight Foundation adlı kuruluşta görevli Kathy Kiely, NRA’in siyasetçilere verdiği maddi desteği izliyor: “Ulusal Ateşli Silahlar Birliği bizim “ağır top” deyimini kullandığımız lobilerden. Güçleri, hem ülke çapında büyük üye sayısına sahip olmalarından, hem de topladıkları parayı siyasi olarak akıllıca kullanmalarından kaynaklanıyor.”

Uzmanlar NRA’in televizyon reklamları ve seçim kampanyalarına her yıl milyonlarca dolar destek vererek Kongre üyelerini etkilemeye çalıştığını söylüyor. Grup, 2004’te sona eren saldırı silahları satış yasağının tekrar yürürlüğe girmesini engellemeyi başardı.

Birlik, kendisini destekleyen adayları cömertçe desteklerken, karşı olarak gördüklerine karşı etkin muhalefet yapıyor. NRA’in başkan yardımcısı Wayne LaPierre bu konuda lafını sakınmıyor: “Silah sahipleri oy veren seçmenler ve seçim yılında Anayasanın 2. Maddesine karşı olmak kötü bir siyaset.”

NRA kendini destekleyen Kongre üyelerine not da veriyor. Kiely, NRA’in siyasetçiler arasında korkulan bir grup olduğunu söylüyor: “Siyasetçiler NRA’den korkuyor çünkü grup hem sandıklara giden seçmenin üstünde etkili, hem de kampanya yardımlarını kendilerine destek veren ya da karşı çıkan siyasetçilere göre yapıyor.”

14 Aralık’ta Connecticut eyaletinde elinde yarı otomatik tüfek olan saldırganın 20 çocuk ve 6 yetişkini öldürmesi, silah yasalarını yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar olayın NRA’i savunmaya ittiğini söylüyor.

Şimdi NRA’in bazı eski müttefikleri grubu Kongre’yle işbirliği yaparak akla yatkın silah yasaları çıkarılmasına destek vermeye çağırıyor. Kentucky Demokrat Parti milletvekili John Yarmuth bunlardan biri: “NRA ve diğer silahlanma hakkı savunucuları her konuda haksız değil. Haksız olduklarını düşünmüyorum ancak hiçbir zaman silahlı şiddetle ilgili tartışmalara katılıp mantıklı çözümler bulunmasına yardımcı olmadılar. Hiçbir zaman gelip masaya oturmadılar.”

Andrew Raymond gibi silah mağazası sahipleri bile NRA’in Connecticut’taki saldırıda kullanılana benzer askeri tipte silahları ve çok kurşunlu şarjörleri yasaklayabilecek yeni yasalara karşı koyabileceğini sanmıyor: “20 çocuk katledildiğinde NRA’in ne kadar paraya sahip olduğunun bir önemi kalmıyor. Sanırım fazla sorgulamaya gerek yok. Kuşkusuz bu tip silahların satışını ciddi şekilde sınırlayacak yasalar çıkarılacak.”

Uzmanlar, halkın anlam veremediği şiddet olaylarına karşı duyduğu kızgınlığın, NRA’in silah yasaklarına karşı koymadaki siyasi gücünün azalmasında bir dönüm noktası olabileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG