Erişilebilirlik

ABD'de Sağlık Sigortası Alanların Sayısı Artıyor


ABD'de Sağlık Sigortası Alanların Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Amerika'da 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Reformu Yasası, 50 milyon kişinin sağlık sigortası almasına imkan verecek. Cumhuriyetçiler'in yasaya muhalefeti hala devam ediyor

Amerika’da 1 Ekim’de yürürlüğe giren ve sağlık sigortası olmayanları sigorta kapsamına almayı amaçlayan sağlık reformu yasası gereğince onbinlerce kişi, sigorta başvurusunda bulunuyor. Cumhuriyetçiler’in iptali veya ertelenmesi için yoğun çaba harcadığı yasa, Amerika’daki sigortasız yaklaşık 50 milyon kişiye sağlık hizmeti verecek. Bazılarına göre sigorta kapsamına alınanların sayısının artması, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun sağlık harcamalarını yükseltebilir.

Dar gelirli ailelere hükümet tarafından verilen Medicaid sağlık hizmetinin kapsamının genişletilmesi sayesinde James Matthews gibi birçok kişi, daha önce teşhis edilen rahatsızlıklara rağmen sigortalanabiliyor. Matthews, şeker hastası: “Sigorta şirketlerinin daha önce teşhis edilen rahatsızlığı bulunanları kapsam dışı bırakamayacağını, şeker hastası olduğum için poliçeme sınırlama getiremeyeceğini bilmek beni çok sevindiriyor.”

Serbest meslek sahibi Ny Whitaker, bekar bir anne. Ny, şimdi hükümetin sağlık hizmetlerine verdiği sübvansiyon sayesinde özel sigorta alabilecek: “Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden eşit olarak yararlanmasının, herkesin sigorta kapsamına alınmasının zamanı çoktan geldi.”

Ancak yasa sadece sağlık sigortasına ihtiyacı olanları kapsayacak hale getirilirse uzun vadede başarısız olabilir.

Christopher Condeluci sağlık reformunun oluşturulmasında rol oynayan Senato Mali İşler Komisyonu’nda danışman: “Eğer sağlık sigortası kapsamına alınanlar sağlık hizmetlerini umduğumuzdan çok daha fazla kullanmaya başlarsa bu durum sağlık harcamalarında patlamaya neden olur. Bu da sağlık hizmeti almak için herkesin daha çok harcama yapması gerekeceği anlamına gelir.”

Sağlık reformu yasası, sağlıklı gençlerin bile harcamalara katkıda bulunmasını ya da ceza ödemesini zorunlu kılıyor. Sigorta şirketlerinin müşterileri geri çevirmesi artık yasadışı olduğu için birçok sağlıklı kişi 95 dolarlık cezayı ya da aylık gelirlerinin yüzde birini ödeyip, hastalandıkları takdirde sigorta poliçesi satın almayı tercih edebilir.

Christopher Condeluci: “Burada etik bir sorun var. Sağlık sigortasız yaşayabiliyor, ancak hastalanınca sigorta satın alabiliyorsunuz. Bu durum, tıbbi hizmetlerin daha fazla kullanımasına yol açar ve sağlık hizmeti maliyetleri, herkes için artar.”

Sağlık reformu, Massachusetts eyaletinde, eski vali Cumhuriyetçi Mitt Romney zamanında oluşturulan ve büyük başarı sağlayan system doğrultusunda tasarlandı. Ancak Romney’nin oluşturduğu sisteme uymayanlara verilen cezalar, daha yüksek. Condeluci, yeni yasayı uzun vadede ekonomik olarak ayakta tutabilmek için bazı reformlar gerektiğini söylüyor. Ancak siyasi bölünmenin bu kadar derin olduğu bir dönemde yeni reformlar yapılması hiç de olası görünmüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG