Erişilebilirlik

‘ABD’de Polis Günde 2 Kişiyi Öldürüyor’


Amerika’nın önde gazetelerinden Washington Post'ta yer alan haberde, Amerika’da polislerin yol açtığı ölüm sayısı günde en az iki olarak bildiriliyor. Haberde, 2015’in ilk beş ayında ülke genelinde polis kurşunuyla ölenlerin sayısı 385 olarak ifade ediliyor

Amerika’nın önde gazetelerinden birinde yer alan haberde, Amerika’da polislerin yol açtığı ölüm sayısı günde en az iki olarak bildiriliyor.

Washington Post gazetesinin haberinde 2015’in ilk beş ayında ülke genelinde polis kurşunuyla ölenlerin sayısı 385 olarak ifade ediliyor. Gazete, bu veriler ışığında yıl sonuna kadar yaklaşık bin kişinin polis tarafından öldürüleceği tahmininde bulunuyor.

Gazete, devlet kayıtlarına geçen ölüm sayısının en az iki kat daha fazla oladuğunu da tahmin ediyor. Amerika’da polis teşkilatları, ölümle sonuçlanan kazaları devlete bildirmekle yükümlü değil.

Merkezi Washington’da bulunan bir polis vakfı başkanı ve eski bir polis şefi Washington Post’a konuştu. Jim Bueermann, bilgilerin doğru bir şekilde kayıtlarının tutulmadığı sürece polis kurşunuyla ölüm sayısının azaltılamayacağını savundu.

Polisin aşırı güç kullanımı sonucu yaşanan ölümler, uzun süredir Amerika’nın gündeminde. Polislerin yol açtığı ölümlerde siyah Amerikalıların çoğunlukta oluşu, ülkede son ayların en tartışmalı konularından biri.

Gazetede yer alan verilere göre, kurbanların yarısı beyaz, diğer yarısı ise azınlıklardan oluşuyor. Ancak siyah ya da Latin Amerika kökenli silahsız ve sivil kurbanların sayısı artarak üçte ikiye yükseldi. Washington Post’a göre siyahların polis tarafından öldürülme olasılığı, beyazlar ya da diğer etnik gruplara oranlar üç kat daha fazla.

Rapora göre kurbanların yüzde 80’i silah ya da ölümcül alet taşırken, ölen 49 kişinin silahı bulunmuyordu.

Amerika’da polisler, sadece kendi ya da başkalarının hayatı tehlikedeyse ölümcül güç kullanma hakkına sahip. Ancak bu yılın başından beri yaşanan 385 ölüm olayında ceza alan polis sayısı sadece üç.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG