Erişilebilirlik

ABD'de Özel Sektör Hem Umutlu Hem Kaygılı


ABD'de Özel Sektör Hem Umutlu Hem Kaygılı
ABD'de Özel Sektör Hem Umutlu Hem Kaygılı

Amerika Ticaret Odası, özel sektör açısından Amerikan ekonomisinin iyi yönde ilerlediğini söyledi. Ülkenin en güçlü örgütlerinden biri olan Amerika Ticaret Odası, 2011 yılında şirketlerin yeniden iş alımlarına başlayacağını ve ekonominin yüzde 3’ün üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyor. Ancak Oda, yeni yasal düzenlemelerden ve kamu borçlarından da kaygılı.


Amerika Ticaret Odası’na göre 2011 iyi başladı. Kongre vergi paketini onayladı, tüketiciler yeniden harcamaya, şirketler kara geçmeye başladı. Ama bunlara rağmen Amerika Ticaret Odası Başkanı canlanmanın dengesiz ve kırılgan olduğunu söylüyor: “Kuşkusuz, Kasım seçim sonuçları, yeni vergi paketi, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmasında kaydedilen gelişme ve Beyaz Saray’ın çizgisini biraz değiştirmesi iş sahiplerinin kaygılarını azalttı. Ama mevcut belirsizlikler, hala şirketleri, kredi verenleri ve yatırımcıları kaygılandırıyor.”

Ticaret Odası Başkanı Donohue inşaat ve emlak sektörlerinin hala sıkıntılı olduğunu, artan petrol fiyatlarının da enflasyonu körükleyebileceğini söylüyor. Oda’nın tahminlerine göre özel sektör 2 buçuk milyon kişiyi işe almış olsa bile, işsizlik hala tehlikeli boyutlarda seyretmeye devam edecek. Donohue, “27 milyon Amerikalı ya işsiz, ya kalifikasyonunun altındaki işlerde çalışıyor ya da iş aramaktan vazgeçmiş durumda. Özel sektör 2 buçuk milyon kişiye iş sağlasa da bu işsizlik oranını sadece %1 oranında düşürür,” diyor.

Ticaret Odası istihdamı ve ihracatı hızlandırmak için Güney Kore, Panama ve Kolombiya ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının Kongre’de bir an önce onaylanması gerektiğini söylüyor. Donohue, Kongre’nin kamu borçları konusuna da eğilmesi istiyor: “Gelecek kuşaklar ve ekonominin geleceği açısından harcamaları kısmalı, bütçe açıklarını kapatmalı ve borçları kontrol altına almalıyız.”

Özel sektörü kaygılandıran bir diğer önemli konu da yeni yasal kısıtlamalar. Donohue’ya göre şirketler rekor düzeyde kara geçmiş olsa da, yasal düzenlemelerle ilgili belirsizlikler yüzünden hala yeni eleman almıyor.

Bununla birlikte, ülkenin en güçlü örgütlerinden biri olan Amerika Ticaret Odası, 2011 yılında şirketlerin yeniden iş alımlarına başlayacağını ve ekonominin %3’ün üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG