Erişilebilirlik

ABD’de Okuyan Yabancı Öğrenci Sayısı Rekor Düzeyde


ABD’de Okuyan Yabancı Öğrenci Sayısı Rekor Düzeyde
ABD’de Okuyan Yabancı Öğrenci Sayısı Rekor Düzeyde

Amerika’da okuyan yabancı öğrencilerin sayısı rekor düzeye ulaştı. Amerikan üniversitelerinde kayıtlı yabancı öğrenci sayısı 670 bine çıktı. Güney California Üniversitesi, son 8 yıldır en çok yabancı öğrenciye eğitim veren yüksek öğretim kurumu. Amerika’nın Sesi, 6 bin 600 yabancı öğrencinin öğrenim gördüğü Güney California Üniversitesi’ni ziyaret etti ve öğrencilerin buradaki hayata nasıl uyum sağladıklarını araştırdı.



Güney California Üniversitesi’nde yabancı öğrenciler, Amerikalı arkadaşlarıyla birlikte okuyor. Okutman Vincent Vigil, yabancıların Amerika’daki hayatı çabuk öğrendiğini söylüyor. Vigil, “Yabancı öğrencilerin Amerikalı öğrencilerle kaynaşmasını sağlıyoruz. Öğrenciler birbirlerine neden bu üniversiteyi seçtiklerini, iyi vakit geçirmek için neler yaptıklarını anlatıyor,”diyor.

Bu üniversite spor programlarıyla ünlü, ancak birçok öğrenci, akademik eğitim kalitesi için burayı tercih ettiklerini söylüyor. Bazı öğrenciler işletme, sosyal bilimler ve iletişim fakültelerini, diğerleri mühendislik bölümlerini tercih ediyor.

Güney California Üniversitesi’nde 6,600 yabancı öğrenci öğrenim görüyor. Lisans üstü eğitim alanların dörtte biri, lisans öğrencilerininse onda biri yabancı.

Üniversitedeki Yabancı Öğrenci Hizmetleri Bürosu Müdürü Tony Tambascia, yabancı öğrenci çekmeye çalıştıklarını söylüyor:

“Şu anda üniversitemizde 115 farklı ülkeden öğrenci öğrenim görüyor. Hindistan, bin 500 öğrenciyle birinci sırada. Hemen hemen aynı sayıda Çinli öğrencimiz var.”

Amerikan üniversiteleri için yabancı öğrenciler, önemli bir gelir kaynağı. Güney California Üniversitesi’nde yabancı öğrencilerin sadece yüzde 5’i burs alıyor. Yabancı öğrenciler ayrıca akademik standartları da yükseltiyor.

Lisans Bölümü Dekanı Katharine Harrington, en güçlü bağlarının Uzakdoğu ülkeleriyle olduğunu söylüyor. Harrington,“Çok sayıda Uzakdoğulu, Güney California Üniversitesi’nden mezun oldu. Bu nedenle ilişkilerimiz uzun bir geçmişe dayanıyor,” diyor.

Üniversiteden 100 yıldan fazla süre önce, 1890’da mezun olan bir Japon öğrenci var. Bugünse Pekinli Yuan Si Zhao, iletişim fakültesinde lisansüstü eğitim görüyor.

Zhao, “Birçok arkadaşım bu okuldan mezun. Bu nedenle ben de Güney California’yı tercih ettim. Ben çoçukken bir aile dostumuz, bu okulu tavsiye etmişti,” şeklinde konuşuyor.

California’nın ılıman havası da bir başka tercih sebebi. Ancak mühendislik öğrencisi Hintli Bikramjeet Singh Greval için bu önemli değil. Greval, “Çok eğlenemiyorum çünkü dışarı çıkacak zamanım yok, çok ders çalışmam gerekiyor,” diye konuşuyor.

Greval, zorlu müfredatın ve okuldaki çok uluslu ortamın kendisini mezuniyete ve okul sonrası hayata hazırladığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG