Erişilebilirlik

ABD'de Bazı Okullarda E-Kitap Uygulaması


ABD'de Bazı Okullarda E-Kitap Uygulaması
ABD'de Bazı Okullarda E-Kitap Uygulaması

Bilgisayar ekranından okunabilen e-kitaplar, okuma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Dijital ders kitapları da öğrencilerin öğrenme yöntemlerini değiştiriyor

Bilgisayar ekranından okunabilen e-kitaplar, okuma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Dijital ders kitapları da öğrencilerin öğrenme yöntemlerini değiştiriyor. Virginia eyaletinin Fairfax ilçesindeki okullar da ortaokul ve lise öğrencileri için dijital ders kitabı uygulamasına geçti. Bu uygulamayı yerinde görmek için bölgedeki bir okulu ziyaret ettik.

Tarih öğretmeni Luke Rosa, Falls Church Lisesi’nde bir sınıfa öğrenciler için dizüstü bilgisayarlar getiriyor. Rosa şunları söylüyor: "Bu da tıpkı bir ders kitabı gibi, sadece okuma işini ekrandan yapıyoruz."

Bu ders yılında Fairfax İlçesindeki okullarda artık basılı kitaplar yerine e-kitaplar kullanılıyor. Fairfax İlçe Eğitim Müdür Yardımcısı Peter Noonan, ilk uygulamayı geçen yıl 15 pilot okulda başlattıklarını söylüyor: "Öğrencilerin çoğu teknolojik gelişmeleri bizden daha iyi takip ediyor. Farklı kaynaklardan bilgi edinecek beceriye de sahip durumdalar."

Peter Noonan, e-kitapların en büyük yararının güncelleştirme kolaylığı olduğunu söylüyor: "Dünya durmadan değişiyor. Kitaplar da tıpkı dünya gibi birçok değişiklikten geçerek dijital çağa ayak uyduruyor."

Bunun, aynı zamanda önemli bir mali yararı da var.Peter Noonan anlatıyor: "Okul kitaplarının her biri 50 ila 70 Dolar. Bu da tüm ilçedeki okullar için yaklaşık 8 milyon Dolar demek. Halbuki e-kitaplara altı milyon Dolar’dan daha az ödedik."

Öğrenciler farklı görüşlere sahip ama çoğu e-kitap uygulamasını destekliyor. Melanie Reuter şöyle konuşuyor: "Ders kitaplarımı taşımak zorunda kalmıyorum, bu çok iyi."

Maria Stephany durumdan memnun değil: "Bence iyi değil, çünkü bazen internet çalışmıyor."

Brian Tran ise e-kitap uygulamasının yaygınlaşmasını diliyor:

"Önemli bölümleri işaretleyebiliyor, notlar yazabiliyorsunuz, hepsi hesabınıza kaydediliyor. Bence ders kitabından çok daha iyi."

Öğretmen Michael Bambara da bu görüşte: "Yurttaşlık dersinde kullandığım bu kitap, farklı okuma düzeylerine sahip. Kitabı okuyanlar, kendilerine göre öğrenme süreçlerini düzenleyebiliyor, ben de uygun bir ders planı hazırlayabiliyorum."

Ancak her öğrencinin evde bilgisayara erişimini sağlamak zor. Fairfax ilçesinde öğrencilerin yaklaşık %10’unun evde bilgisayarı veya interneti yok. Stephen Castillo da bu öğrencilerden biri. Castillo şöyle konuşuyor: "Çoğunlukla ya bir arkadaşımın evine ya da kütüphaneye gidiyorum."

Yerel kütüphanede bilgisayar ve internet erişimi bedava, öğrenciler aynı zamanda okullardaki bilgisayar laboratuvarlarını kullanabiliyorlar. Slieman Hakim şunları söylüyor: "Bütün ailem bilgisayarda çalışıyor, kızkardeşim de ben de ödevlerimizi bilgisayarda yapıyoruz. Ben de buraya geliyorum."

Komşu ilçeler de e-kitap uygulamasına geçmeyi planlıyor. Prince George İlçesi Ders Programı Direktörü Gladys Whitehead, bölgedeki öğrencilerin %60’ının evlerinde bilgisayar olduğunu söylüyor: "Gelecek yıl bir pilot program uygulayıp sonuçları değerlendirecek, internet erişiminde nelerle karşılaşacağımızı göreceğiz."

Peter Noonan uygulamanın yaygınlaşmasına destek veriyor:

"Gelecekte ilkokul üçüncü sınıftaki oğlumun çanta taşımadan okula gidip geleceğini tahmin ediyorum. Teknoloji böyle ilerlerse, büyük olasılıkla elinde bir tablet bilgisayar ya da ders bilgilerini içerecek dijital bir cihaz bulunacak."

Peter Noonan, okulların da bu konuda ilk adımları atmaya başladığını söylüyor.



STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG